Χρήστος Μπουκώρος: Ισορροπία δυνάμεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

χρήστος-μπουκώρος-ισορροπία-δυνάμεω-714460

Μόλις το προηγούμενο διάστημα και πριν έλθει στην επιφάνεια το ζήτημα της Κύπρου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ελαφρύ αλλά προβάδισμα. Μέχρι 1,5%. Πάντα το τελευταίο εξάμηνο οι διαφορές των δύο κομμάτων κινήθηκαν στα όρια του στατιστικού λάθους. Δεν ξεπέρασαν ποτέ το 3% . Για την ακρίβεια η διαφορά μεταξύ τους δεν άγγιξε ποτέ αυτό το μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό του 3%.

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε σημερινές Κυριακάτικες εφημερίδες έρχονται να αποδείξουν τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Μια ρευστότητα αξιοπερίεργη αφού είναι γνωστή και αποτυπωμένη το τελευταίο εξάμηνο. Ακόμη πιο περίεργη η συγκεκριμένη ρευστότητα και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δύο κόμματα κινούνται σε ποσοστά μεταξύ 25 και 30%. Ποσοστά που εισέπραξαν και στις τελευταίες εκλογές του περσινού Ιουνίου. Θα έλεγε κανείς ότι μετά τις εκλογές που έγιναν πριν από δέκα μήνες έπαψε η κινητικότητα του εκλογικού σώματος! Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ισχύει αφού τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων δείχνουν μετακινήσεις στις προτιμήσεις των πολιτών. Κι’ όμως κινείται λοιπόν.

Θα έλεγε κανείς ότι στο εκλογικό σώμα ή για την ακρίβεια σε ένα σημαντικό τμήμα του υπάρχει έντονος προβληματισμός. Οι πολίτες μεταβάλουν εύκολα άποψη η οποία επηρεάζεται όχι μόνο από τις γενικές πολιτικές θέσεις των δύο κομμάτων αλλά και από τον τρόπο που χειρίζονται τα τρέχοντα γεγονότα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σημερινές φρέσκες μετρήσεις σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες Real News, Πρώτο Θέμα και Έθνος της Κυριακής. Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.Αναλυτικότερα:

Real News

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Real News και στην «εκτίμηση της ψήφου», η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,75%, η Χρυσή Αυγή 11,3%, η ΔΗΜΑΡ 6,8%, το ΚΚΕ 5,8%, οι Οικολόγοι – Πράσινοι 1,9% και το «άλλο κόμμα» 5,1%.

Διαφορά 16% καταγράφει ο Α. Σαμαράς έναντι του Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιoς είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας 40,5% έναντι 24,5%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 10,2% συγκεντρώνοντας 31,7% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο Θέμα

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 0,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Χρυσή Αυγή 10,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,8%, το ΚΚΕ 6,3%, το «άλλο κόμμα» 6,8% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 8,7%.

Το 58% εκτιμά πως η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας.

Εθνος της Κυριακής

Στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% λαμβάνοντας 27,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,95%, η ΔΗΜΑΡ με 5,5% και το «άλλο κόμμα» με 7,6%.

Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,8% και ο Αλ. Τσίπρας 30,9%.

Όμως το 46,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα σε ψήφους έναντι 39,7% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει.

Το 63,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι με το 48% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 41,6% υπέρ του ευρώ.

Ο χρόνος των εκλογών

Εχουν παρέλθει μόλις δέκα μήνες από τις τελευταίες εκλογές και μέχρι πρότινος κάποιοι πολιτικοί παράγοντες έθεταν θέμα νέας εκλογικής αναμέτρησης. Βεβαίως τις τελευταίες μέρες το σχετικό αίτημα για λόγους που είναι εμφανείς έχει ατονήσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολιτικός χρόνος από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα υπήρξε πολιτικά εξαιρετικά συμπυκνωμένος. Έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Όμως όπως δείχνουν τα ευρήματα η βούληση του εκλογικού σώματος δεν έχει μεταβληθεί παρά μόνο οριακά. Έτσι εξηγείται και το άλλο στοιχείο των τελευταίων δημοσκοπήσεων σύμφωνα με το οποίο περίπου ένα 60% του εκλογικού σώματος δεν επιθυμεί αυτή την εποχή προσφυγή στις κάλπες. Ίσως να εξηγεί και το γεγονός της ανοχής ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών στην ακολουθούμενη πολιτική παρά τη σκληρότητα και τις δυσμενείς συνέπειες που επιφέρει στην κοινωνία. Τουλάχιστον το 40% των πολιτών που εξακολουθεί να στηρίζει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης είναι εμφανές ότι πιστεύει πως η ακολουθούμενη πολιτική με τα όποια αναγκαία μέτρα ανακούφισης των πολιτών αποτελεί μονόδρομο στην παρούσα φάση. Πάντως επειδή κανείς δεν γνωρίζει το χρόνο των επόμενων εκλογών και κυρίως κάτω από ποιες συνθήκες θα οδεύσουμε προς αυτές , όλα τα προηγούμενα έχουν σχετική και όχι απόλυτη σημασία.

Συμπεράσματα

Για τη Νέα Δημοκρατία: Διατηρεί περίπου το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει κατορθώσει-κυρίως προσωπικά – να ενσωματώσει τους πολίτες από τον κεντροδεξιό χώρο που δεν τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Μαΐου αλλά τον ψήφισαν τον Ιούνιο προκειμένου να μην κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εξηγεί και την άνοδο από το 18% των πρώτων εκλογών στο 25 έως 30% στις δεύτερες εκλογές αλλά και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων από τότε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Κρατάει τις δυνάμεις των τελευταίων εκλογών, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και μάλιστα κάτω από τέτοιες ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες. Προφανώς η ασάφεια του οικονομικού προγράμματος και ενδεχομένως η πολυγλωσσία για ορισμένα κρίσιμα θέματα του στερούν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η λιτότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου