ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝΤΑΣ… πάω Πανελλήνια!

μοτοσυκλετωντασ-πάω-πανελλήνια-558365

Του Θωμά Κακαδιάρη, μοτοσυκλετιστή

Μπορεί ο χειμερινός καιρός να μην λέει να μας αφήσει, το ημερολόγιο όμως προχωράει γοργά και αβίαστα. Τις χειμερινές σύντομες μοτοβόλτες θα διαδεχθούν οι καλοκαιρινές που θα γίνονται σε μακρινότερους προορισμούς, συχνότερα και … στεγνότερα!

Εχουμε ήδη μιλήσει για την ιδιαιτερότητα των μοτοσυκλετιστών να απολαμβάνουν τις μοναχικές βόλτες στο δρόμο ή στο χώμα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Απολαμβάνουν εξίσου όμως και τις παρέες –κι ας μην ταιριάζουν όλοι με όλους – και κυρίως τις Μοτοσυναντήσεις.

H Πανελλήνια Συγκέντρωση της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.) είναι η παλαιότερη και η εμβληματικότερη όλων των συγκεντρώσεων μοτοσυκλετιστών στην Ελλάδα. Φέτος, η Πανελλήνια θα πραγματοποιηθεί για 38η συνεχή χρονιά, από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουνίου 2019, στην Ηγουμενίτσα.

Η Πανελλήνια Συγκέντρωση επισκέπτεται την Ηγουμενίτσα για 4η φορά,στα 38 αυτά χρόνια και ο κατασκηνωτικός χώρος του Δρέπανου θα φιλοξενήσει τους ταξιδευτές που θα ξεκινήσουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάποιοι κι από το εξωτερικό, να φτάσουν στην συγκέντρωση και να πάρουν μέρος στην γιορτή αυτή των μοτοσυκλετιστών.

Αυτό ακριβώς είναι η Πανελλήνια: η γιορτή των μοτοσυκλετιστών. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε με την πρώτη Πανελλήνια Συγκέντρωση της ΛΕΜΟΤ, στην Ιτέα, τον Οκτώβριο του 1982 και όπως επίσημα είχε τότε ανακοινωθεί, σκοπός της ήταν η επικοινωνία μεταξύ των μοτοσυκλετιστών της εποχής, με κύριο άξονα τα θέματα που απασχολούσαν τους μοτοσυκλετιστές της εποχής και πολλά από αυτά έμειναν να αναζητούν την λύση τους μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια και με την ίδρυση της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η Πανελλήνια άρχισε τα ταξίδια της σε όλη τη χώρα με διοργανωτές αρχικά την ΛΕΜΟΤ και στη συνέχεια μεγάλες Λέσχες της Ομοσπονδίας που μπορούσαν να σηκώσουν οργανωτικά το βάρος μιας εκδήλωσης που ξεκίνησε από 170 άτομα και έφτασε να φιλοξενεί χιλιάδες!

Στην περιοχή μας έφτασε τον Σεπτέμβριο του 1991 με διοργανωτή την ΜΟΤΟΛΕΒ και φιλοξενήθηκε στα κάμπινγκ της Κάτω Γατζέας. Δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε και φιλοξενήθηκε πάλι στους ίδιους χώρους, αυτή τη φορά τον Ιούνιο του 1993 αφού έγινε δεκτή η πρόταση της ΜΟΤΟ.ΛΕ.Β., να μεταφερθεί στις αρχές του καλοκαιριού, στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Στην Πανελλήνια αυτή, εκτός από την μεταφορά της ημερομηνίας επαναλαμβάνεται η παράδοση της συνεργασίας μεταξύ Λεσχών για την διοργάνωσή της που είχαν αρχίσει η ΛΕΜΟΤ και ο ΜΟΘ το 1983 (2η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών). Αυτή τη φορά η συνεργασία αφορούσε την ΜΟΤΟΛΕΒ και την ΛΕΜΟΤ ΠΗΓΑΣΟΣ και η διαφορά μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να απεικονιστεί στις δύο αφίσες των εκδηλώσεων. Από την ασπρόμαυρη αφίσα της 2ης Πανελλήνιας, δημιουργία του Νίκου Σωτηρόπουλου, στην έγχρωμη αφίσα της 13ης Πανελλήνιας που βασίστηκε σε δημιουργία του εικαστικού Λάκη Μουρατίδη (Ατελιέ -εκτύπωση Αποστ. Ματής). Από την μαυρόασπρη εποχή στο χρώμα!

Προοδευτικά οι Πανελλήνιες έγιναν πολυπληθείς και σαφώς αποτέλεσαν σημείο αναφοράς πολιτιστικών γεγονότων με την παρουσία άξιων μουσικών, γνωστών και λιγότερο γνωστών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξελίχθηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ σε ένα μουσικό φεστιβάλ αξιώσεων. Το μέγεθος της εκδήλωσης αυξήθηκε πάρα πολύ και το 1998 για πρώτη φορά η διοργάνωση περνάει αμιγώς στην ευθύνη της ΜΟΤ.Ο.Ε. Επιλέγεται το δυτικότερο δυνατόν άκρο της χώρας , η Ηγουμενίτσα και εκεί στήνεται μια από τις πολυπληθέστερες Πανελλήνιες Συγκεντρώσεις, αν και πολλοί πίστευαν τότε, ότι η απόσταση θα απέτρεπε την μαζική συμμετοχή.

Εκτός από τις LIVE εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων που μας ψυχαγωγούν τα βράδια, το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδρομικά στα αξιοθέατα της περιοχής που γίνεται η συγκέντρωση, δηλ. γνωριμία με τον τόπο και την ιστορία του, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βραβεύσεις των καλυτέρων μοτοσυκλετών, παιχνίδια για μεγάλα παιδιά και καλλιστεία μοτοσυκλετών.

Εδώ και 38 χρόνια η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους μοτοσυκλετιστές. Δημιουργός της εκδήλωσης η ανάγκη της επικοινωνίας, της συνάντησης ξανά και ξανά στον χρόνο, σε άλλον τόπο αλλά με την ίδια αγάπη για τη μοτοσυκλέτα και την περιήγηση. Ονειρο του τότε κάποιων 70-ρηδων σήμερα, χαρά κάποιων νέων ανθρώπων σήμερα.

Η Πανελλήνια δεν είναι μόνο μια εκδήλωση μοτοσυκλετιστών. Είναι ένα σοβαρό πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός για την κάθε περιοχή που πραγματοποιείται γιαυτό οι τοπικές αρχές φροντίζουν να στηρίζουν την εκδήλωση. Οι μοτοσυκλετιστές που έρχονται στην Πανελλήνια αποκτούν στενότερη σχέση με την περιοχή που ψυχαγωγήθηκαν και τα επόμενα χρόνια επισκέπτονται μόνοι τους ή με φίλους τους, αφού έχουν αποκτήσει βιωματική σχέση μαζί της. Εχουν ήδη περάσει 25 χρόνια που η Πανελλήνια δεν έχει επισκεφτεί την Μαγνησία. Μήπως πρέπει να ανανεώσουμε τη σχέση μας με ένα πολυπληθές κοινό;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου