ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξέφυγε και πάλι η κατάσταση με τα αδέσποτα στον Αλμυρό

ξέφυγε-και-πάλι-η-κατάσταση-με-τα-αδέσ-231295

Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Αλμυρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανά τακτά διαστήματα πολίτες εγκαταλείπουν ζώα έξω από ιδιωτικό κυνοκομείο στον Πλάτανο αλλά και σε παντού στον καλλικρατικό δήμο.

Η δημοτική αρχή που προσπαθεί να βάλει τάξη απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα. Η εγκατάλειψη είναι αδίκημα, το οποίο διώκεται ποινικά.

Ο Δήμος Αλμυρού συνεργάζεται εδώ και έναν μήνα με ιδιώτη που περισυλλέγει τα αδέσποτα και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, συνεργάζεται με ιδιώτες κτηνιάτρους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αναστάσιο Δεληζήση μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 140 υιοθεσίες σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία» και μεμονωμένους φιλόζωους.

Η δημοτική αρχή, που ανέλαβε τη λειτουργία του ιδιωτικού κυνοκομείου μετά τον θάνατο της Ελένης Χριστέλλου, φροντίζει αυτή τη στιγμή περίπου 80 σκυλιά. Εχει στειρώσει όλα τα ζώα, αντιμετώπισε τις ασθένειες τους, τα τσιπάρισε.

Κατά μέσο όρο πραγματοποιεί 10 στειρώσεις την εβδομάδα. Συνολικά την περασμένη 2ετία πραγματοποιήθηκαν περί τις 300 στειρώσεις.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει τοποθετήσει ταΐστρες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του καλλικρατικού δήμου, ώστε τα αδέσποτα να σιτίζονται και να μην παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

«Σπεύδουμε παντού όπου υπάρχουν αγέλες ζώων για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία του κόσμου. Δεν μπορεί να εγκαταλείπουν οι πολίτες τα ζώα τους. Είναι αδίκημα που διώκεται ποινικά», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Προς δημοπράτηση το καταφύγιο

Ο Δήμος Αλμυρού ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων που θα αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή έχει δεσμεύσει οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων στην περιοχή Νεοχωράκι και έχει καταθέσει πρόταση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δημιουργία κυνοκομείου χωρητικότητας 48 θέσεων.

Η πρόταση υποβλήθηκε στον άξονα προτεραιότητας Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές και δραστηριότητες δήμων με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και εγκρίθηκε.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης.

Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών (εφόσον υπάρχουν) με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου