ΑΛΜΥΡΟΣ

Κούρσα με παράνομους μετανάστες ~ Στα χέρια της ΟΠΚΕ ταξιτζής και έξι Πακιστανοί

κούρσα-με-παράνομους-μετανάστες-στα-χ-561254

Ταξίδευαν παράνομα με προορισμό τα Διαβατά, όπου έχουν συγκεντρωθεί 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες με στόχο να περάσουν τα σύνορα

Στο ύψος του κόμβου Αλμυρού σταμάτησε το ταξίδι για έξι παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν με προορισμό τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν για τη Βόρεια Ευρώπη. Οι έξι άντρες επέβαιναν σε ταξί που πήραν από την Αθήνα, δεδομένου ότι ο σταθμός των τρένων ήταν κλειστός, η… κούρσα όμως σταμάτησε στο μέσο της διαδρομής. Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας συνέλαβαν τους έξι μετανάστες, για τους οποίους κινείται η διαδικασία της διοικητικής απέλασης και τον 49χρονο ταξιτζή, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση μεταναστών.

Οι έξι Πακιστανοί φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες που έλαβαν fake σημείωμα για άνοιγμα των συνόρων στα βόρεια της Ελλάδας. Η ψευδής είδηση που διακινήθηκε μέσω διαδικτύου καλούσε πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν στα Διαβατά προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Στο μήνυμα που ήταν γραμμένο στην αραβική γλώσσα αναφερόταν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν μέχρι τις 5 Απριλίου. Το μήνυμα οδήγησε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες μαζικά στα Διαβατά και στον σταθμό των τρένων στην Αθήνα. Δεν έλειψαν μάλιστα τα επεισόδια.

Το σημείωμα έθεσε σε συναγερμό και τις αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα που ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από το σημείωμα να βρίσκεται οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Οι έξι Πακιστανοί ξεκίνησαν από Αθήνα. Δεδομένου ότι ο σταθμός τρένων παρέμενε κλειστός, καθώς πρόσφυγες τον είχαν καταλάβει απαιτώντας λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στα Διαβατά για να φύγουν από την Ελλάδα, επέλεξαν να πάρουν ταξί.

Ηρθαν σε επαφή με τον 49χρονο που είναι επαγγελματίας ταξιτζής και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Συμφώνησαν να μεταφέρει και τους έξι, δύο 16χρονους, δύο 23χρονους, έναν 26χρονο και έναν 30χρονο, οι πέντε εκ των οποίων δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ δύο από αυτούς έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις πλαστογραφίας εγγράφων. Η «ταρίφα» έκλεισε στα 50 ευρώ το κεφάλι, αν και οι μικρότεροι χρειάστηκε να ταξιδέψουν στριμωγμένοι στα πόδια των μεγαλύτερων επιβαινόντων.

Το ταξί ξεκίνησε την κούρσα με τον «κόκορα» κατεβασμένο και το ταξίμετρο κλειστό περίπου στις 3 μ.μ. την Παρασκευή. Δύο ώρες αργότερα, στις 5 περίπου το απόγευμα, σε παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Αλμυρού, το ταξί έπεσε σε «μπλόκο» της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.

Το ταξίδι προς τα σύνορα σταμάτησε στη Μαγνησία. Οι παράνομοι ταξιδιώτες δεν παραδέχθηκαν ότι ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη. Υποστήριξαν ότι προορισμός τους ήταν η Λάρισα.

Ολοι τους συνελήφθησαν. Για τους πέντε από τους έξι που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα κινούνται διαδικασίες διοικητικής απέλασης, ενώ σε βάρος του 49χρονου ταξιτζή σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Ο επαγγελματίας αντιμετωπίζει και διοικητικές κυρώσεις εκτός από τις ποινικές για την μεταφορά περισσότερων ατόμων, αλλά και για τη μη χρήση ταξίμετρου. Από την ΟΠΚΕ κατασχέθηκε και το επαγγελματικό αυτοκίνητο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου