ΑΛΜΥΡΟΣ

Ολοκληρώνεται το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη

ολοκληρώνεται-το-φράγμα-μαυρομάτι-στ-129165

Τη σύμβαση κατασκευής του έργου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη. Αυτό έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό «Συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης κατασκευής φράγματος συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι Δήμου Αλμυρού» προϋπολογισμού 3.845.000,00 ευρώ.

Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του έργου είναι Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Βάζουμε στην τελική ευθεία ένα σπουδαίο έργο για τη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Σούρπης. Οπως έχω τονίσει, αποτελεί πεποίθησή μας ότι τα έργα ύδρευσης είναι έργα του μέλλοντος. Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Το φράγμα στο Μαυρομάτι είναι ένα ζωογόνο έργο για την περιοχή καθώς με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της Σούρπης και του Πτελεού, καθώς και των παραθεριστών που διαμένουν κατά τους θερινούς μήνες στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού. Παράλληλα με τόσο μεγάλα έργα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενισχύεται η ρευστότητα της τοπικής οικονομίας αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι του δήμου Αλμυρού πρόκειται να εκμεταλλευτεί την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο εντοπίζεται στις Β/Α παρυφές του όρους Οθρυς και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των πηγών Μαυρομάτι κατάντι του φράγματος θα καλύψει ριζικά τις ανάγκες ύδρευσης, με νερό αρίστης ποιότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια, των κατοίκων των οικισμών Σούρπης, Πτελεού, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης κλπ του νυν Δήμου Αλμυρού, που αντιμετωπίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οξύτατο πρόβλημα.

Το νερό με το οποίο υδρεύονται σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των τωρινών αναγκών ιδίως κατά την διάρκεια του θέρους και σε ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από γεωτρήσεις. Με την ενίσχυση των υδραγωγείων με το νερό του ταμιευτήρα θα καταργηθεί η λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ελλειμματικότητας του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής.

Ωφελούμενοι από το έργο αυτό θα είναι 8.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι 10.000 περίπου παραθεριστές που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τους παραλιακούς οικισμούς του δήμου Αλμυρού.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρ. Ιγγλέσης, Γ. Καλτσογιάννης, Γ. Κίτσιος, Κων. Χαλέβας και ο υπογράφων εργολάβος κ. Τερζάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου