ΑΛΜΥΡΟΣ

Νέα μορφή για το παζάρι Αλμυρού

νέα-μορφή-για-το-παζάρι-αλμυρού-513534

Προτάσεις από την Ενωτική Δημοτική Κίνηση

Τη λειτουργία του παζαριού Αλμυρού σε νέα βάση, προτείνει η Ενωτική Δημοτική Κίνηση (Νίκος Τσανής – Δημήτρης Τσούτσας), υποστηρίζοντας πως ο θεσμός χρειάζεται δομικές αλλαγές.

Ειδικότερα η πρότασή τους, έχει ως εξής:

«Η εμποροπανήγυρις του Αλμυρού είναι η μεγαλύτερη παραδοσιακή εμπορική και πολιτισμική εκδήλωση που γίνεται στην περιοχή του Αλμυρού κάθε χρόνο.

Επίσης είναι πλέον προφανές ότι τα τελευταία χρόνια από «παζάρι του Αλμυρού» παρατηρούμε να υλοποιείται «παζάρι στον Αλμυρό» με αποτέλεσμα τα οφέλη για την περιοχή μας να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται σοβαρά η τοπική εμπορική αγορά.

Προφανώς πρέπει να γίνει προσπάθεια για αναβάθμιση και νέο σχεδιασμό της εμποροπανήγυρις ώστε να αποτελέσει φορέα προστιθέμενης αξίας για την περιοχή μας.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μιλήσουμε για αλλαγή του παζαριού από τη σημερινή ξεπερασμένη μορφή του σε μία νέα μορφή που θα αφορά το περιεχόμενο, την χωροθέτηση, την σύνδεση με τον εμπορικό ιστό της πόλης και τις πολιτιστικές παραδώσεις της περιοχής μας.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται κάποιες δομικές αλλαγές:

α) Στο περιεχόμενο: Καθορισμός θεματικών ενοτήτων οι οποίες πρέπει να καθοριστούν και χωροταξικά, όπως:

-Ενότητα ψυχαγωγίας – προφανώς υπάρχει ήδη και είναι αυτό που καθορίζει ακόμη και σήμερα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα (περιλαμβάνει το Λούνα Παρκ, τα σουβλατζίδικα, τα χαλβατζίδικα κλπ).

-Ενότητα τουριστικής και πολιτιστικής προβολής, (περίπτερα που θα προβάλλονται τα μέρη της περιοχής μας, τα αξιοθέατα, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.)

-Εκθεσιακή – εμπορική ενότητα τοπικών προϊόντων:, που θα περιλαμβάνει περίπτερα τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών διατροφικών προϊόντων ντόπιων παραγωγών, περίπτερα γεωργικών και κτηνοτροφικών εξοπλισμών και εφοδίων όπως και εκθεσιακά περίπτερα τοπικών παραγωγικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

-Εμπορική ενότητα – το εμπορικό τμήμα με τη σημερινή μορφή του, έχοντας σαφή κατεύθυνση και προσανατολισμό για τον περιορισμό του.

β) Στην χωροθέτηση: Αν καθορισθούν οι παραπάνω ενότητες και ιδιαίτερα η 2η και 3η στο κεντρικό τμήμα του παζαριού τότε προφανώς η αναγκαία επέκταση του προς τα δυτικά (στους δρόμους πέριξ των σχολείων) και η δημιουργία νέων εισόδων μπορεί να διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση του με τον εμπορικό ιστό της πόλης.

γ) Στην βελτίωση των υποδομών λειτουργίας: Απαιτούνται περισσότεροι και σύγχρονοι χώροι υγιεινής, καλύτερος ηλεκτροφωτισμός και να δοθεί έμφαση στην καθαριότητα τις ημέρες του παζαριού.

Επί πλέον είναι απαραίτητος, από τις υπηρεσίες του δήμου, ο έλεγχος της νομιμότητας της χρήσης των περιπτέρων (παράγκες), η αυστηρή απαγόρευση επι-ενοικίασης των χώρων και η λήψη μέτρων κατά του παραεμπορίου.

δ) Στη σύνδεσή του με τοπικές και πολιτιστικές παραδόσεις:

Η έναρξη του θεσμού (εγκαίνια) ή/και η λήξη του να συμπίπτει με εκδηλώσεις / συναυλίες. Επίσης κάποιες ημέρες του παζαριού μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις πολιτισμού (π.χ. μουσικά, χορευτικά δρώμενα κ.λ.π.) με τη συμμετοχή τμημάτων του Δήμου και άλλων πολιτιστικών συλλόγων. Η δημιουργία ενός είδος «θεματικού πανηγυριού», μία ή δύο μέρες, με διαφορετικά αφιερώματα και ανάλογες δράσεις (π.χ. «ημέρα ντόπιου κρέατος», «ημέρα φέτας και αρωματικών φυτών») θα μπορούσε να δώσει ιδιαίτερο χρώμα προς όφελος της ντόπιας παραγωγικής δραστηριότητας.

Επί πλέον πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης της τοπικής εμπορικής αγοράς που πλήττεται άμεσα, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, όπως:

-Η διεύρυνση του ωραρίου των τοπικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια του παζαριού

-Η παραχώρηση εμπορικών περιπτέρων (παράγκες) σε τοπικούς καταστηματάρχες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με έκπτωση μεγαλύτερη του 25%.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος της νέας μορφής της εμποροπανήγυρις ενισχυτικά μέτρα θα μπορούσε να είναι:

-Η προβολή του θεσμού στους νομούς της Θεσσαλίας και την Φθιώτιδα.

-Η μαζική μεταφορά πολιτών από τις γύρω περιοχές στην πόλη μας, με ειδικά δρομολόγια ειδικότερα για το Σαββατοκύριακο (σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και τουριστικά γραφεία.).

-Η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με το αναλυτικό πρόγραμμα του τι προσφέρει το παζάρι του Αλμυρού, χωροταξικό χάρτη και επισκόπηση όλων των εκδηλώσεων.

Τέλος, στις σημερινές συνθήκες οξυμένης οικονομικής κρίσης, η εκμίσθωση του Λούνα Παρκ πιθανόν πρέπει να συνοδεύεται από πλαφόν (ανώτατη τιμή) στο εισιτήριο των παιχνιδιών και το αίτημα για προσφορά ενός παιγνιδιού με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, ώστε να μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν το δυνατόν περισσότερες οικογένειες στη μικρή χαρά των παιδιών τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου