Οι κρίσιμοι δείκτες και από ποιους επιδεινώνονται

οι-κρίσιμοι-δείκτες-και-από-ποιους-επι-821583

Εχω τονίσει, από τον Μάρτιο, ότι εκείνο που παρακολουθώ με αγωνία δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε εδώ, ούτε παγκοσμίως, διότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε μια χώρα μπορεί να εμφανίζεται υψηλότερος, έναντι μίας άλλης, επειδή απλώς στη συγκεκριμένη χώρα γίνονται περισσότεροι και πλέον αξιόπιστοι διαγνωστικοί έλεγχοι. Εκείνο που παρακολουθούσα πάντοτε με αγωνία ήταν ο αριθμός των εισαγομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διότι είναι διεθνώς καταγεγραμμένο ότι από τους εισαγόμενους, σε καθεστώς διασωλήνωσης, τουλάχιστον το 40% χάνει τη μάχη της επιβίωσης. Το ένα κρίσιμο στοιχείο είναι λοιπόν ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτό, στη χώρα μας, έχει φθάσει ήδη σε εφιαλτικό επίπεδο.

Το άλλο κρίσιμο μέγεθος, που πρέπει να παρακολουθούμε, είναι αν ο μέσος όρος των ανά εβδομάδα θανάτων, ως ποσοστό ανά χιλίους κατοίκους, παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, αν κινείται με αριθμητική πορεία αύξησης ή αν έχει περάσει σε εκθετική αύξηση, σε γεωμετρική πρόοδο. Δυστυχώς, σε αυτήν ακριβώς τη φάση, της γεωμετρικής προόδου αύξησης των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ βρισκόμαστε τώρα. Είναι επίσης κρίσιμο να κατανοήσουμε τι, πέρα από τις μεταλλάξεις του ιού που τον καθιστούν επιθετικότερο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διασπορά του, όσο και στην τραγική συνέπειά του, δηλαδή τους θανάτους σε αυτό το δεύτερο κύμα.

Κινείται στα όρια της ανοησίας ο ισχυρισμός ότι τάχα φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό και γενικότερα η θερινή χαλάρωση με το άνοιγμα της αγοράς. Εκείνο που φταίει είναι η εγκληματική ανευθυνότητα ενός μικρού τμήματος των συμπατριωτών μας, που επιδόθηκαν σε ανεπίτρεπτους συγχρωτισμούς ειδικώς σε καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες, γαμήλια γλεντοκόπια, πορείες, συγκεντρώσεις κ.λπ. Αν αμφιβάλλετε δείτε στην ιστοσελίδα Our World in Data την παράλληλη εξέλιξη των δεικτών θανάτων ανάμεσα στην Ελλάδα, με τους πολλούς …επαναστάτες δικαιωματιστές, και τη Γερμανία των περισσότερο πειθαρχημένων πολιτών, το κρίσιμο διάστημα.

Από την 1η Ιουνίου ώς τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή είχαμε το άνοιγμα στον τουρισμό, η πορεία των εβδομαδιαίων θανάτων, ανά χιλίους κατοίκους, στην Ελλάδα ήταν παράλληλη προς εκείνη της Γερμανίας και μάλιστα καλύτερη. Η έκρηξη ήλθε τον Οκτώβριο, χωρίς τουρίστες, αλλά με πολλούς απερίσκεπτους.

Δυστυχώς, περιμένω τα χειρότερα με την ανευθυνότητα εκείνων, που ετοιμάζονται για πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Θα θερίσει ο ιός …Βαρουφάκη, Κουτσούμπα και αναρχοχαρούμενων.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου