Από εμάς εξαρτάται

από-εμάς-εξαρτάται-767763

Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αντιθέτως είναι εδώ, γι’ αυτό και όλοι μας οφείλουμε να κατανοήσουμε πως βασικότερη προτεραιότητα για τη ζωή μας αποτελεί η προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας

Της Βάσως Κυριαζή

Ο κορονοϊός δεν έχει πάει διακοπές. Ετσι θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να τιτλοφορείται άρθρο, που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, για να τους παροτρύνει να παραμείνουν συνεπείς στις οδηγίες που επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη δυναμική τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της νέας έξαρσης κρουσμάτων.

Ολοι μας πλέον έχουμε κατανοήσει ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η ατομική ευθύνη ανάγεται σε συλλογική. Δεν αντέχουν ούτε η χώρα, ούτε η αγορά άλλο lock down και χρειάζεται όλοι να πάρουμε τα μέτρα. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προσαρμοζόμαστε, να μην εφησυχάζουμε.

Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αντιθέτως είναι εδώ, γι’ αυτό και όλοι μας οφείλουμε να κατανοήσουμε πως βασικότερη προτεραιότητα για τη ζωή μας αποτελεί η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας και τις οδηγίες της των αρμόδιων φορέων. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Τώρα μπορούμε να προλάβουμε όσα αργότερα ίσως χρειαστεί να απαγορευτούν για μεγαλύτερο διάστημα.

«Εχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε προχθές χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, χτυπώντας και αυτός καμπανάκι, καθώς το νέο κύμα δεν επηρεάζει μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, απόρροια της χαλάρωσης μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών.

«Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος», πρόσθεσε ο ίδιος, καθιστώντας αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συμβάλλουν οι πολίτες. Εμείς δηλαδή. Ας το πράξουμε με υπευθυνότητα. Εχουμε αποδείξει άλλωστε πως μπορούμε. Το κάναμε πριν από λίγους μήνες και πήραμε εύσημα. Κρίμα οι θυσίες να πάνε χαμένες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου