Κάτι έχουμε καταλάβει λάθος

κάτι-έχουμε-καταλάβει-λάθος-769123

Μπορεί τα κρούσματα και πάλι να έχουν αυξηθεί, δεν υπάρχει, όμως, μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Για να μην υπάρξει όμως, πρέπει να ξαναγίνουμε πιο προσεκτικοί

Της Βάσως Κυριαζή

Aν περίμενε κανείς τους επιστήμονες για να συνειδητοποιήσει ως πολίτης ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει και είναι εδώ και ότι θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας σαν να είναι πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, σίγουρα κάτι έχουμε καταλάβει λάθος.

Μπορεί στις 4 Μαΐου να σήμανε το τέλος της καραντίνας, κανείς όμως δεν μας είπε τότε ότι από τούδε και στο εξής όλα θα είναι καλά και πως μπορούμε να επανέλθουμε στο καθεστώς της ζωής που ξέραμε πριν την πανδημία. Οι οδηγίες των επιστημόνων και της κυβέρνησης ήταν σαφείς. Πιο ξεκάθαρες δεν θα μπορούσαν να είναι.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον COVID-19, να προσαρμόσουμε τη ζωή μας ανάλογα, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να νοσήσουμε. Και αν αυτό μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι είναι το έλασσον, το χειρότερο είναι πως μπορεί να πάρουμε και άλλους στον λαιμό μας. Να γίνουμε, δηλαδή, φορείς μετάδοσης του ιού και σε άλλους ανθρώπους». Εκεί έγκειται και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης, στο οποίο αναφέρονται διαρκώς οι επιστήμονες, αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες, θέλοντας να τονίσουν τη σημασία να παραμείνουμε ασφαλείς, προστατεύοντας τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.

Η εικόνα των τελευταίων ημερών δείχνει ότι μπορεί τα κρούσματα και πάλι να έχουν αυξηθεί, δεν υπάρχει όμως μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Για να μην υπάρξει όμως, πρέπει να ξαναγίνουμε πιο προσεκτικοί. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο και να μην φοράμε μάσκα ή να πηγαίνουμε στο μάρκετ και να συνωστιζόμαστε στα ράφια και στα ταμεία σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνική μας ζωή. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει ότι θα στοιβαζόμαστε σε καφέ και μπαρ, όπως ενδεχομένως κάναμε παλιά, ούτε ότι θα συνωστιζόμαστε σε παραλίες και μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, είναι όμως επιβεβλημένο. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε σαν «Ευαγγέλιο» τις οδηγίες που έχουν δοθεί, μέχρι η επιστημονική κοινότητα και οι υγειονομικές αρχές να κρίνουν ότι έφτασε η ώρα της άρσης συναγερμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου