Ποιους βολεύει το καθεστώς σύγχυσης με τις συντάξεις;

ποιους-βολεύει-το-καθεστώς-σύγχυσης-μ-728215

Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητούν οι συνταξιούχοι που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης σύγχυσης εξαιτίας του θέματος της επιστροφής των περικοπών, οι οποίες έγιναν στις αποδοχές τους την τελευταία οκταετία. Κάποιοι εξ αυτών κινούνται διά της νομικής οδού, πληρώνοντας τα πανάκριβα δικαστικά έξοδα και ελπίζοντας ότι θα τους επιστραφούν τα χιλιάδες ευρώ που τους αφαίρεσαν οι μνημονιακοί νόμοι από το 2010 μέχρι σήμερα. Κάποιοι άλλοι υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ δηλώνοντας αντίθετοι στις περικοπές των αποδοχών τους και ζητώντας την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών. Κάποιοι άλλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και αγωνιούν για το αν θα έχουν την ίδια τύχη με τους συναδέλφους τους που επέλεξαν τις παραπάνω διαδικασίες, μήπως και κατοχυρώσουν αυτά που διεκδικούν και δικαιούνται, βάσει των ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων θέτουν το εξής απλό ερώτημα: Οσοι εκ των απόμαχων της δουλειάς κινούνται δικαστικά (καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα σχετικά έξοδα), εφόσον δικαιωθούν θα λάβουν τα ποσά που τους αφαιρέθηκαν και αυτοί που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα μείνουν με άδεια χέρια; Γι΄ αυτό και από την αρχή το συνταξιουχικό κίνημα στάθηκε απέναντι στη συγκεκριμένη διαδικασία και κάλεσε τους συνταξιούχους να αποφύγουν τα δικηγορικά γραφεία. Εξ αρχής οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν τη λήψη πολιτικής απόφασης που θα συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά στην αντισυνταγματικότητα των νόμων οι οποίοι ψηφίστηκαν μέσα στη «θύελλα» των μνημονίων και «πετσόκοψαν» τις αποδοχές των συνταξιούχων.

Το Κράτος ξεγέλασε τους συνταξιούχους, καθώς όταν ήρθε η ώρα να τους επιστραφούν υπό τη μορφή σύνταξης τα ποσά τα οποία εμπιστεύτηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα μέσω των εισφορών τους, δήλωσε αδυναμία, επικαλούμενο την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η Δικαιοσύνη, σε κορυφαίο επίπεδο, έκρινε παράνομη αυτή την τακτική και δικαίωσε τους συνταξιούχους, ωστόσο η εκτελεστική εξουσία εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις. Οι εφέσεις που ήδη υποβάλλονται κατά πρωτόδικων αποφάσεων, οι οποίες δικαιώνουν μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων, αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.

Γι΄ αυτό και από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων προέταξαν την ανάγκη ενδυνάμωσης του αγώνα έτσι ώστε να ασκηθεί ασφυκτική κοινωνική πίεση στους κυβερνώντες και να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση που θα δικαιώνει τους απόμαχους της δουλειάς. Και αυτούς που έκαναν δικαστικές προσφυγές και αυτούς που υπέβαλαν της σχετικές αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και αυτούς που δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω.

Οι συνταξιούχοι έχουν μπροστά τους δύο μεγάλα συλλαλητήρια, στις 19 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Το δεύτερο συλλαλητήριο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς εκείνη την ημέρα θα επιχειρήσουν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω. Ανάλογη προσπάθεια στο παρελθόν σημαδεύτηκε από θλιβερά επεισόδια με θύματα τους συνταξιούχους…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου