Δέσμιοι της μιζέριας

δέσμιοι-της-μιζέριας-728812

Το θέμα της δημιουργίας ανοικτού κέντρου εμπορίου στον Βόλο τείνει να μετατραπεί σε πραγματικό Βατερλό για τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, όχι επειδή η διοίκησή του αδιαφόρησε ή επειδή ο Δήμος που είναι συναρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως τον απαιτούμενο σχεδιασμό για τις δράσεις αναμόρφωσης του τμήματος στη αγοράς, που επιλέχθηκε για τη δημιουργία του Open Mall. Το επαπειλούμενο «ναυάγιο» της συγκεκριμένης προσπάθειας, αν τελικά προκύψει, θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τους καταστηματάρχες που από την αρχή δεν έδειξαν το προσδοκώμενο ενδιαφέρον, έτσι ώστε να μη χαθούν τα σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες και ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής πρότασης, πολλοί από τους εμπόρους του τμήματος της αγοράς που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του ανοικτού κέντρου εμπορίου, υπαναχωρούν και δηλώνουν ότι τελικά δεν τους ενδιαφέρει να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρότι είχαν δηλώσει το ακριβώς αντίθετο το προηγούμενο διάστημα, που ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια για τη συγκέντρωση του ελαχίστου αριθμού εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να συμμετέχουν.

Αλλοι γιατί βαριούνται να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, άλλοι γιατί δεν τους ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο κομμάτι της εμπορικής αγοράς, άλλοι γιατί διαφωνούν με τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου στο πρόγραμμα, άλλοι γιατί απλά δεν θέλουν να μπει τάξη στο πιο άναρχο από πλευράς τήρησης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς εμπορικό τμήμα της πόλης.

Αυτές οι αιτιάσεις μπορεί να είναι ακατανόητες για τους εχέφρονες, ωστόσο έχουν οδηγήσει τον Βόλο σε απόσταση αναπνοής από το να αποτελέσει τη μοναδική ίσως πόλη της Ελλάδας που θα χάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μαζί την ευκαιρία να αναβαθμίσει ένα σημαντικό τμήμα της εμπορικής αγοράς, χωρίς μάλιστα οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ!

Στις 5 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων, ενώ το δημοτικό συμβούλιο ως όφειλε αποφάσισε χθες για τη δημιουργία του ανοικτού κέντρου εμπορίου. Από τη δική του πλευρά ο Εμπορικός Σύλλογος εξάντλησε κάθε περιθώριο ώστε να πειστούν οι καταστηματάρχες για τα πλεονεκτήματα του όλου εγχειρήματος. Σε τελική ανάλυση, αυτοί θα έπρεπε να πιέζουν τον Σύλλογό τους και τον Δήμο για την ταχεία υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Αν στο τέλος χαθεί το πρόγραμμα και μαζί με αυτό η ευκαιρία για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πλέον υποβαθμισμένου και απαξιωμένου τμήματος της τοπικής εμπορικής αγοράς, οι άνθρωποι που σπατάλησαν τον χρόνο τους για να «τρέξουν» τις διαδικασίες θα πρέπει να κατονομάσουν τους υπευθύνους του «ναυαγίου», ενώ οι τελευταίοι θα έχουν χάσει κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης προκειμένου να τονωθεί η πολύπαθη εμπορική αγορά του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου