Δεν είναι απλώς… αριθμοί

δεν-είναι-απλώς-αριθμοί-654400

Της Ελένης Χάνου

Τις προτάσεις των 35 τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον αριθμό των εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά επικύρωσε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι για το νέο ακαδημαϊκό έτος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζητεί μείωση των εισακτέων κατά 2.000 και πλέον φοιτητές. Πέρυσι το Π.Θ. είχε υποδεχθεί συνολικά 5.669 πρωτοετείς και για το νέο ακαδημαϊκό έτος ζητεί 3.466 για τα 35 τμήματά του. Μόνο τρία τμήματα ζητούν ίδιο αριθμό φοιτητών, ενώ τα υπόλοιπα 32 ζητούν μείωση.

Οι αριθμοί των εισακτέων που προτείνουν τα τμήματα, δεν είναι απλώς… αριθμοί. Είναι οι δυνατότητες που έχουν τα τμήματα, με βάση τις εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, το ίδιο το προσωπικό, για να εκπαιδεύσουν τους νέους επιστήμονες της χώρας.

Δεν είναι τυχαίοι αριθμοί. Είναι τα όρια που βάζουν ακαδημαϊκοί για να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές σπουδές στους φοιτητές τους και τα πτυχία τους να έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Πρόκειται όμως για όρια που καταπατώνται παραδοσιακά από το Υπουργείο Παιδείας. Κάθε χρόνο, άλλες προτάσεις κάνουν τα τμήματα κι άλλον αριθμό εισακτέων εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας. Κάθε χρόνο, η ανακοίνωση των εισακτέων βρίσκει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αντιδρά και να διαμαρτύρεται για την εισαγωγή περισσότερων φοιτητών από όσους μπορεί να «αντέξει», με αποφάσεις που δεν συνοδεύονται από ενίσχυσή του σε προσωπικό και μέσα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Φέτος οι αποφάσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί, τον αριθμό των εισακτέων ακαδημαϊκοί συνδέουν και με την τρέχουσα πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μένει κλειστό καθώς θεωρείται επικίνδυνο υγειονομικά να υποδεχθεί ακόμη και 150 φοιτητές μαζί σε ένα αμφιθέατρο για ένα μάθημα στο πρώτο εξάμηνο σπουδών για παράδειγμα. Ισως η κατάσταση να ήταν πιο ελεγχόμενη αν ο αριθμός των φοιτητών ήταν μικρότερος με βάση τις προτάσεις των ίδιων των τμημάτων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου