Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

ασφυκτικά-χρονοδιαγράμματα-58698

Οσοι προσπάθησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, μήπως και κατορθώσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το κράτος τις τράπεζες και τους προμηθευτές, παραμένουν δέσμιοι μιας περίπλοκης διαδικασίας

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την κατάσταση στο οργανωμένο λιανικό εμπόριο στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Η μείωση που καταγράφει ο κλάδος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%, ως απόρροια της συνεχιζόμενης μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών. Αυτή η εικόνα καταγράφεται και στην τοπική αγορά, όπου έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, στον ένατο πλέον χρόνο της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν λαμβάνουν την παραμικρή στήριξη από την πολιτεία, μέσω της νομοθέτησης μέτρων ενίσχυσης της αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά πολλοί εξ αυτών βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αναποτελεσματικά μέτρα, όπως αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει παταγωδώς. Όσοι προσπάθησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, μήπως και κατορθώσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το κράτος τις τράπεζες και τους προμηθευτές, παραμένουν δέσμιοι μιας διαδικασίας που από την αρχή ήταν περίπλοκη και προέβλεπε εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη των οφειλετών.

Στον αντίποδα αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας παρατηρούμε ότι στο υπουργικό συμβούλιο προσπαθούν να ανακτήσουν τον βηματισμό τους σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να κλείσει και η τέταρτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, λειτουργώντας με τους δικούς της ρυθμούς, βλέπει να εκπνέει η σχετική προθεσμία δίχως να έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα σε τομείς μείζονος σημασίας, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, με αιχμή τα ενεργειακά και τις μεταρρύθμισες στη δημόσια διοίκηση, με την επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Στο μεν θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μονάδων της ΔΕΗ, οι αρμόδιοι υπουργοί κωλυσιεργούν αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, ενώ στο θέμα των γενικών γραμματέων υπάρχουν εξόφθαλμες παρεμβάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να τοποθετηθούν οι κομματικοί εκλεκτοί σε θέσεις κλειδιά.

Τι και αν στις 21 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και της έναρξης των συζητήσεων για τη ρύθμιση του χρέους; Τι και αν πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες σχεδόν 90 προαπαιτούμενα για να επιτευχθεί ο στόχος της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια; Τι και αν η πραγματική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και οι δείκτες που αντικατοπτρίζουν τις αποδόσεις και τις αντοχές της διαρκώς επιδεινώνονται;

Οι ρυθμοί με τους οποίους λειτουργούν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν παρέχουν την παραμικρή εγγύηση ότι θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, έτσι ώστε η χώρα και ο καθρέπτης της οικονομίας, που είναι η αγορά, να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου