Φάνης Τριανταφύλλου: Το νέφος του μνημονίου

φάνης-τριανταφύλλου-το-νέφος-του-μνημ-57394
ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Ο ουρανός του Βόλου είναι σταχτής απ’ την αιθαλομίχλη. Οι γιατροί τραβούν τα μαλλιά τους. Κινδυνεύουμε άμεσα, λένε. Το αρμόδιο υπουργείο έκανε χτες… σύσκεψη για να εξεταστεί το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.

Ε, και; Όσες συσκέψεις και να κάνει το αρμόδιο υπουργείο, δεν θα πετύχει τίποτα. Όσο περισσότερο κρύο θα κάνει, τόσο ο κόσμος θα καταφεύγει σε τζάκια και ξυλόσομπες για να προστατευθεί και τόσο θα ντουμανιάζουν την ατμόσφαιρα τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Εκτός από κωμικοτραγικά ηλίθια είναι και παραπλανητική η προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου να δώσει την εντύπωση ότι το νέφος που μας πνίγει αντιμετωπίζεται… οσονούπω. Τέτοιες συσκέψεις καλλιεργούν συνειδητά ψέματα που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Το νέφος που πνίγει το Βόλο ήρθε για να μείνει. Γιατί είναι νέφος του μνημονίου. Το μνημόνιο το δημιούργησε και δεν θα φύγει, αν δεν φύγει πρώτα το μνημόνιο. Αν, δηλαδή, καίμε ξύλα εξ αιτίας της καταβαράθρωσης του ΑΕΠ το 2012, τι θα καίμε το 2013 που θα συνεχιστεί για 6η συνεχή χρονιά(!!!) η μείωση του ΑΕΠ, πετρέλαιο; Με τι λεφτά; Αν μπουμπουνίζουμε το τζάκι με χλωρά ξύλα Πηλίου εξ αιτίας της κατακρήμνισης των μισθών και των συντάξεων τα τρία τελευταία χρόνια, θα ανάβουμε καλοριφέρ το 2013 που προβλέπεται από το μνημόνιο να πέσουν οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 6% ακόμη; Αν οι άνεργοι του Βόλου καίνε παλέτες και πλαστικά για να ζεστάνουν τα παιδιά τους το 2012, τι θα καίνε το 2013 που θα είναι και πιο πολλοί, φυσικό αέριο; Ποιος από αυτούς θα βρει δουλειά για να το πληρώσει, όταν εξ αιτίας της μνημονιακής πολιτικής τα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα θα πολλαπλασιαστούν το 2013 και στον δημόσιο τομέα θα έχουμε μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις; Οι συνταξιούχοι του Βόλου, τώρα που τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων έχουν λεηλατηθεί για να σωθούν οι τράπεζες κι «αναγκαστικά» οι συντάξεις παίρνουν την κατιούσα, τι θα καίνε άραγε το 2013, αν όχι ό,τι φτηνό βρεθεί μπροστά τους; Κι επειδή αυτοί που απέμειναν να δουλεύουν, δουλεύουν με 586 ευρώ το μήνα κι αυτά μικτά και δεν μπορούν να στηρίξουν τις συντάξεις ούτε τα επιδόματα ανεργίας, το 2013 οι συντάξεις θα ψαλιδιστούν ακόμα περισσότερο κι ακόμα λιγότεροι άνεργοι θα παίρνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Δεν θα μείνει δέντρο για δέντρο σ’ ολόκληρο το Πήλιο! Θα καεί το πελεκούδι!

Γι’ αυτό και λέμε πως το νέφος ήρθε στο Βόλο για να μείνει. Ωρύονται οι γιατροί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, χτυπούν καμπάνες, θα πεθάνει κόσμος είναι σα να σου λένε, μα τίποτα δε γίνεται. Όσο τα μνημόνια παραμένουν, τόσο μεγαλύτερη φτώχεια κι εξαθλίωση θα δημιουργούν και τόσο περισσότεροι Βολιώτες θα καίνε σε ξυλόσομπες και τζάκια από ξύλα μέχρι φελιζόλ και πισσόχαρτα. Υπάρχει λύση για να σωθούμε; Πώς δεν υπάρχει. Να φύγουν τα μνημόνια κι όσοι ορκίζονται σ’ αυτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου