Κυματοθραύστες…

κυματοθραύστες-472667

Η χθεσινή ημέρα ήταν ίσως η πιο δύσκολη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου: Ποτέ υπουργός μιας κυβέρνησης, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν δέχθηκε τόσα πολλά και τόσο σφοδρά πυρά από βουλευτές του κόμματός του. Η παρουσία του στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, όπου ο υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε από κοινού με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, να παρουσιάσουν στους βουλευτές το επίμαχο πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά, απασφάλισε το καζάνι που βράζει εδώ και πολλούς μήνες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα… Οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αφού κατηγορήθηκε για διγλωσσία, για νομοθέτηση στη ζούγκλα, για έλλειμμα Δημοκρατίας, για ακύρωση της Βουλής, για λογική τοκογλύφου και άλλα πρωτοφανή και πρωτάκουστα.

Τέτοια σκηνικά το ΠΑΣΟΚ δεν τα έχει ζήσει ούτε στην περίπτωση με το νομοσχέδιο Γιαννίτση, τότε που οι βουλευτές ακύρωσαν το ασφαλιστικό. Η χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, ανέδειξε το βάθος και το εύρος του ρήγματος το οποίο έχει ανοίξει προ πολλού, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι βουλευτές έχουν δίκιο να οργίζονται και να ξεσπούν. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τίποτα, ότι δεν μπορούν να σταλθούν στις περιφέρειές του, ότι ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο, ότι έρχονται εκ των υστέρων να επικυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις, και αν δεν καταργούνται, παραγκωνίζονται.

Βεβαίως είναι οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο και θα είναι οι ίδιοι που θα ψηφίσουν και το νομοσχέδιο σήμερα. Συνεπώς παρά την πρωτοφανή ένταση, δεν πρόκειται ούτε για εξέγερση των βουλευτών, ούτε για κυβερνητική κρίση, από τη στιγμή που δεν θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι βουλευτές έπρεπε να μεταφέρουν και κατά συνέπεια να εκτονώσουν το θυμό της κοινωνίας, όπως κάνουν και οι κυβερνητικοί της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ακολουθώντας το λογικό παράδοξο -αλλιώς φάρσα- να οργανώνουν γενική απεργία με αίτημα να μην περάσουν τα μέτρα, την επομένη που θα έχουν περάσει ήδη από τη Βουλή! Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το βράδυ θα είναι νόμος του κράτους. Αύριο στη γενική απεργία, οι επαγγελματίες του εργατοπατερισμού θα ισχυρίζονται, με όλη την αμετροέπεια, ότι απεργούν για να μην περάσουν τα μέτρα που θα έχουν ήδη ψηφίσει την προηγούμενη, οι βουλευτές οι οποίοι χθες κατηγορούσαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου γι’ αυτά…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου