Ποιος θέλει εκλογές ;

ποιος-θέλει-εκλογές-465434

Ο πρώτος ανασχηματισμός επί των ημερών Σαμαρά επαξίως έχει τον τίτλο γενικό προσκλητήριο ενόψει εκλογών. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να μην αποκλείει πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες και επιθυμεί δύο τινά: Να ενεργοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί, να εξασφαλίσει εσωτερική ηρεμία αλλά και να στήσει αναχώματα προς το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο σχήμα αριθμούσε 25 μέλη, ενώ το νέο 70 μέλη και ότι από τους 86 βουλευτές που αριθμεί η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, ελάχιστοι πλέον δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μέσα σε αυτούς έχουν ενσωματωθεί όλες οι αντάρτικες φωνές ή οι ύποπτοι για πολιτική μετεγκατάσταση, αλλά και στελέχη του προηγούμενου συστήματος εξουσίας. Με τον συνδυασμό παλαιών και νέων ο κ. Σαμαράς επιδιώκει ένα πιο αποτελεσματικό σχήμα αλλά και την ανάδειξη μιας πιθανής κυβερνητικής μαγιάς, αλλά διατηρεί σε θέσεις κλειδιά θεματοφύλακες της δικής του γραμμής για κρίσιμα θέματα.

Τα στοιχήματα για τον αρχηγό της Ν.Δ. από το νέο σχήμα είναι δύο: Οι επιδόσεις του νέου εκπροσώπου Τύπου κ. Μιχελάκη, η τοποθέτηση του οποίου έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους γαλάζιους βουλευτές και ο συντονισμός του υπερμεγέθους αυτού σχήματος!

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κάτω από την πίεση των εντεινόμενων αδιεξόδων που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για εκλογές πριν από τις 4 Απριλίου που συμπληρώνεται το 18μηνο από τις προηγούμενες, γιατί μέχρι τότε ισχύει η λίστα στην εκλογή βουλευτών. Οι πρόωρες εκλογές πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου από τις προηγούμενες εκλογές στις 4 Απριλίου 2011, δίνουν τη δυνατότητα στον Παπανδρέου να φτιάξει λίστα δικής του επιλογής προωθώντας σε εκλόγιμες θέσεις τους εκλεκτούς του.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πάντως μια εμμονή με τις πρόωρες εκλογές. Από τον περασμένο Μάιο ακόμη σε δείπνο που είχε παραθέσει σε ομάδα βουλευτών είχε κάνει την πρόβλεψη ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το… φθινόπωρο. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε τότε ότι λόγω της αδυναμίας του να διαχειριστεί την κατάσταση και κυρίως τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο Γ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές. Πιθανότατα ο κ Σαμαράς δεν εννοούσε το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός το οποίο απεδείχθη τελικώς μπλόφα. Εκτός και αν έχουν τελικώς βάση οι κατά καιρούς φήμες ότι οι δύο άντρες, φίλοι και συγκάτοικοι από παλιά άλλωστε, συνεννοούνται πάντα και για όλα…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου