Η κοπάνα στην Πολεοδομία Βόλου

η-κοπάνα-στην-πολεοδομία-βόλου-416551

Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, για τι και για ποιον; Δεν είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σε κοινωνιολογικές μελέτες για την απάντηση. Η καθημερινή μας εμπειρία είναι πλούσια, τα συμπεράσματα οφθαλμοφανή. Όπως το συμπέρασμα που προκύπτει από την ομαδική κοπάνα στην Πολεοδομία του Βόλου: Στις 8 το πρωί μπήκε στα γραφεία της Πολεοδομίας Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος. Στους δύο ορόφους της Υπηρεσίας δεν υπήρχε ψυχή! Ούτε ένας υπάλληλος από τους 33, μολονότι το ωράριό τους αρχίζει στις 7.30!

Τούτο το επεισόδιο αποπνέει το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση. Σε μεγάλο ποσοστό διευθυντές με μέσον, υπάλληλοι συμμορφούμενοι δια βίου «στας υποδείξεις» για να αποσπάσουν την εύνοια του διευθυντή, υποτυπώδης έλεγχος, ευνοϊκές μεταθέσεις και μετατάξεις των κολλητών της εκάστοτε κυβέρνησης, αναρρωτικές και συνδικαλιστικές άδειες άνευ αποχρώντος λόγου, κοπάνες κ.τ.λ. για μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Αυτά είναι τα όπλα της εξουσίας, που άφησε τη Δημόσια Διοίκηση να απαξιωθεί, ώστε, χρησιμοποιώντας τα, να δημιουργήσει αποδοτικές και με μικρό κόστος Υπηρεσίες. Και επανέρχεται το ερώτημα: Για τι και για ποιον;

Όταν το κράτος σήμερα επιβάλλει την ανατροπή όλων των κοινωνικών σχέσεων, όταν η παραγωγική βάση διαλύεται ή ξεπουλιέται και η ανεργία, η λιτότητα, η ακρίβεια θέτουν όλο και περισσότερο κόσμο στο περιθώριο, όταν αναλαμβάνονται συντονισμένες πολιτικές ώστε να επικρατήσει φτώχεια, ερήμωση και εξαθλίωση στο λαό, τότε εύκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο «εκσυγχρονισμός» της Δημόσιας Διοίκησης βαδίζει παράλληλα προς αυτές τις πολιτικές, εξυπηρετώντας ακόμα καλύτερα την υποταγή του πολίτη στην αδιατάρακτη εξουσία των ολίγων.

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Βολεύτηκαν με την απαξίωση, όπως οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Βόλου που «συνελήφθησαν» να μην τηρούν το ωράριο εργασίας. Αυτό όμως το βόλεμα ευνοεί τα σχέδια της κυβέρνησης, που εκμεταλλευόμενη την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των πολιτών εντείνει την προσπάθεια προς τη δημιουργία μιας Δημόσιας Διοίκησης χάριν των ολίγων. Έχουν κι οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση ευθύνη που ο πολίτης θα βρίσκει ολοένα και πιο πολύ μπροστά του τη νεότερη εκδοχή του λιγότερου κράτους με σκληρά, υπερσυντηρητικά χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου