Προϊόντα με συσκευασία και όνομα

προϊόντα-με-συσκευασία-και-όνομα-462203

Σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία που η οικονομία της στηρίζεται ή θα μπορούσε –και κυρίως θα έπρεπε– στην αγροτική παραγωγή, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα επειδή δεν υπάρχει τόσο επαρκές δίκτυο εμπορίας, όσο και τυποποίησης, μένουν απούλητα στις αποθήκες των παραγωγών…
 
Η τυποποίηση με πολύ απλά λόγια σημαίνει ουσιαστικά τη συσκευασία ενός προϊόντος και την αναγραφή της ονομασίας και της προέλευσής του. Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές μάλιστα έχουν στρέψει την προσοχή και την προτίμησή τους σε τέτοιου είδους προϊόντα, καθώς τα επιλέγουν περισσότερο σε σχέση με τα λεγόμενα… χύμα.
 
Ωστόσο στην Ελλάδα γενικά, αλλά και στη Μαγνησία ειδικότερα, η τυποποίηση βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Ίσως και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να εμφανίζονται μονάδες τυποποίησης οι οποίες με αργά αλλά σταθερά βήματα εδραιώνουν την ύπαρξή τους στην αγορά.
 
Στην Μαγνησία δραστηριοποιούνται περίπου 20 μονάδες τυποποίησης, οι οποίες στο σύνολό τους ασχολούνται με την τυποποίηση ελαιών, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων, ενώ υπάρχουν και δύο – τρεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση τροφίμων.
 
Από αυτές οι περισσότερες είναι και εξαγωγικές, ενώ χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο πως πολλές δεν διαθέτουν το προϊόν στην Ελλάδα και τη Μαγνησία αλλά μόνο στο εξωτερικό!
 
Greco σε όλο τον κόσμο!
Ενα παράδειγμα μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής αλλά και τυποποίησης είναι η εταιρία SHMHELLAS- Πήλιο Τυροκομική ΑΒΕΕ που εξάγει βολιώτικη φέτα και γιαούρτι (πρόβειο και γίδινο) συμβατικά και βιολογικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
«Πουλάμε σε όλη την Ευρώπη, σε Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Ακτή Ελεφαντοστού, Νότια Αφρική, Ντουμπάι και γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Θανάσης Χελιδόνης. Πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρία δεν δίνει προϊόντα ούτε στη Μαγνησία αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ συνεργάζεται και με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα οποία διαθέτει προϊόν για τα private label.
 
Πέρυσι τυποποιήθηκαν και πουλήθηκαν 3.5 εκ. κιλά τυρί και 150 τόνοι γιαούρτι, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Χελιδόνης η τυποποίηση στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν τελειώνει στη συσκευασία, καθώς μέχρι να απελευθερωθεί μια παρτίδα ελέγχεται ξανά στο χημείο η υγρασία και τα μικρόβια.
 
Λάδι «Κύλινδρας» σε εξωτερικό και Μαγνησία
Ο Νίκος Καντίκος διατηρεί ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο και παράγει το λάδι «Κύλινδρας» το οποίο και διαθέτει στη Μαγνησία, στη Ρωσία και τη Γερμανία, με το εξωτερικό να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο βιολογικό. Η μονάδα λειτουργεί από το 2003, το ελαιοτριβείο από το 1979.
 
Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλή, ωστόσο δεν είναι. Μετά την ωρίμανση του καρπού, το ελαιόλαδο από τις ελαιοδεξαμενές -και εφόσον έχει απομακρυνθεί η μούργα- οδηγείται στο τυποποιητήριο προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία τυποποίησης σε μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία.
 
Τα μπουκάλια περνάνε από μια αυτόματη φυσητική μηχανή, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σκόνες και στη συνέχεια οδηγούνται στην αυτόματη γεμιστική και ταποτική μηχανή. Ο εκτυπωτής στοιχείων θα εκτυπώσει διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια θα επικολληθούν οι ετικέτες από την ετικετέζα, θα μπουν τα καψύλλια από την καψυλλιέρα, τα μπουκάλια θα μπουν σε ατομικά κουτιά ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στο φως και τελικά θα συσκευασθούν σε κιβώτια.
 
Η τυποποίηση του ελαιολάδου αποτελεί κύριο παράγοντα της εξασφάλισης των καταναλωτών για τη γνησιότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Κατά την τυποποίηση πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε η ημερομηνία λήξεως, θρεπτικά συστατικά, αλλά και τα στοιχεία του τυποποιητή.
 
Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα
Η τυποποίηση αντιμετωπίζει μεγάλα και πολλά προβλήματα, γι’ αυτό και ακόμα είναι ίσως και σε εμβρυακό στάδιο σε σχέση με άλλες χώρες.
 
Τι όμως συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση; Οι μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή των προϊόντων από χρονιά σε χρονιά, το μικρό περιθώριο κέρδους του παραγωγού, η εκπρόθεσμη καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς, η διακίνηση μεγάλης ποσότητας ανώνυμου και νοθευμένου προϊόντος (κυρίως συμβαίνει στο ελαιόλαδο), αλλά και τα ελάχιστα κρατικά κονδύλια για την προβολή στο διεθνές περιβάλλον συμβάλλουν τα μέγιστα στο γεγονός πως η τυποποίηση είναι ακόμα στην αρχή της…
 
 
Βέβαια σε όλη αυτή την κατάσταση συμβάλλει και η ίδια η άγνοια των παραγωγών ελαιολάδου για την εμπορική αξία που έχει το επώνυμο και συσκευασμένο προϊόν, αλλά και η απραξία που δείχνουν πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, που ενώ θα μπορούσαν να τυποποιούν, ωστόσο προτιμούν να μεταπουλούν την πρώτη ύλη.
 
 
 
 
Εταιρίες με Μονάδες Τυποποίησης στη Μαγνησία
 

Εταιρεία
Προϊόν
KOΠΕΚ ΕΠΕ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΩΝ ΠΡΙΝΤΖΟΥ
Χοιροσφαγείο και μονάδα κοπής – τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής για παραγωγή οστεοκρεαταλεύρων
G.SGARDONIS & SIA EE
Παραγωγή και διάθεση λουκάνικων και άλλων σκευασμάτων με παραδοσιακές συνταγές
Σαπουνάς και ΣΙΑ Α.Ε
Συσκευασία και εξαγωγή ελαίων και λοιπών αγροτικών προϊόντων και ειδών διατροφής, όπως αλίπαστα και χαλβάς
Σιούρας Ανώνυμος Γεωργική και Βιομηχανική Εταιρία
Επεξεργασία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, όπως τουρσιά και ελιές
ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ Εξαγωγική – Γεωργική Βιομηχανία
Επεξεργασία – συσκευασία – εμπορία και εξαγωγή εν γένει βρώσιμων και μη ελαιών και λοιπών τροφίμων κ.λ.π.
Ζαφρακόπουλος
Ελαιοτριβείο και τυποποίηση ελαιών και ελαιολάδου
ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ Δ.Ε. Α.Ε
Αγορά-βιοτεχνική επεξεργασία- τυποποίηση συσκευασία ελαιών κλπ αγροτικών προϊόντων
ΡΟΥΣΣΑΣ Ανώνυμη Εταιρία
Παρασκευή, τυποποίηση και εμπορία τυροκομικών προϊόντων (τυρί φέτα, μανούρι, διάφορα τυριά σκληρά)
ΛΥΧΝΑΡΑΣ
Βιοτεχνία Ελαιών και Ελαιολάδου – Βεργίνα
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΑΓΕΒΕΕ
Αποθ.-συντ.-συσκ.-διαλογη δημητριακών κ παραγωγή
ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ελαιουργείο-τυποποιητήριο 
ΚΟΣΙΑΒΑΣ-ΚΟΥΖΙΩΚΑΣΑΕΒΕ
Επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση κρέατος 
ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ Ε.Π.Ε.
Επεξεργασία-τυποποίηση ελαιών 
ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ
Επεξεργασία-τυποποίηση-συσκευασία-συντήρηση τροφίμων 
ΣΠΙΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΕ
Τυποποιημένα τρόφιμα 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ
Τυποποιημένες τροφές 
ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΑΠ. ΑΕ
Τυποποίηση και συντήρηση κρεάτων 
ΕΒΟΛ
Παραγωγή και τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων
Καντίκος Νίκος
Ελαιοτριβείο και τυποποίηση
SHM Πήλιο Τυροκομική
Παραγωγή και τυποποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων
 
 
Διάγραμμα ροής Τυποποίησης Ελαιολάδου σε Δοχεία
 
Ελαιόλαδο από δεξαμενή   Έλεγχος δοχείου 
 
Απόρριψη Έτοιμου προϊόντος στα δοχεία
 
Τοποθέτηση δοχείου στην βάση του γεμιστικού
 
Γέμισμα δοχείου
 
Τοποθέτηση πώματος στο δοχείο
 
Εκτύπωση lot number πάνω στο δοχείο
 
Τοποθέτηση δοχείων σε κιβώτια
 
Κλείσιμο χαρτοκιβωτίων
 
Παλετοποίηση
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου