Οχι στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων

οχι-στην-απελευθέρωση-των-επαγγελμάτ-851206

Με παρόντες μόνο τους βουλευτές κ.κ. Μαρκάκη και Νάνο πραγματοποιήθηκε χθες στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας η συνάντηση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με θέμα την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οι δύο φορείς -δικηγόροι και μηχανικοί- είναι αντίθετοι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και ζητούν την υποστήριξη των βουλευτών για την ανατροπή του.
 
Μόλις δύο ήταν οι βουλευτές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των προέδρων του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας κ. Αναγνώστου και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βολιώτη προκειμένου να μιλήσουν για το άνοιγμα των επαγγελμάτων που «καίει» τους επιστημονικούς αυτούς φορείς.
 
Οι θέσεις μηχανικών – δικηγόρων
 
Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων εξέφρασαν τόσο ο κ. Αναγνώστου, όσο και ο κ. Βολιώτης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σημείωσε πως τα σημερινά προβλήματα είναι τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει ως δικηγόρος και ως πρόεδρος του Συλλόγου Βόλου.
«Δυστυχώς πολεμάμε για το αυτονόητο. Θέλουμε να πετύχουμε το αυτονόητο. Να διατηρήσουμε το δικηγόρο να μάχεται, να διατηρήσουμε το νομικό μας πολιτισμό και τους δικηγορικούς συλλόγους και την ιστορία των 150 ετών. Είμαστε κατά της ίδρυσης δικηγορικών εταιριών με έδρα την Αθήνα και υποκαταστήματα στην επαρχία, διότι αυτό θα σημάνει τον ενταφιασμό της ατομική δικηγορίας. Είμαστε κατά της πλήρους απελευθέρωσης και της λειτουργίας του δικηγόρου σε άλλη περιφέρεια με μοναδική εξαίρεση την εφαρμογή ενός είδους Καλλικράτη. Να μπορούμε να παριστάμεθα στις μεγάλες τις δικές μας εφετειακές περιφέρειες» επεσήμανε ο κ. Βολιώτης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να παραμείνει η κατώτερη αμοιβή για κάθε δικηγόρο.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι δικηγόροι της επαρχίας θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις. Για το λόγο αυτό θα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο όλες τις εισηγήσεις που θα γίνουν στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων -πλην της Αθήνας- για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Σωκράτης Αναγνώστου επεσήμανε πως το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό.
Σημείωσε πως όποιος τελειώνει τις σπουδές του από τα Πανεπιστήμια μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα.
«Πώς έρχονται εδώ και λένε ότι το επάγγελμα του μηχανικού είναι κλειστό; Αυτό είναι μια πρόφαση. Εμάς μας θίγει η κατάργηση του κώδικα αμοιβής των μηχανικών, δηλαδή οι κατώτερες αμοιβές. Ενώ λέγεται ότι θα γίνουν πιο φθηνές οι οικοδομές, είναι αστείο από τη στιγμή που μόνο το 4% της κατασκευής μιας οικοδομής αφορά στην αμοιβή του μηχανικού. Εάν καταργηθεί αυτό, τότε το προϊόν θα είναι υποβαθμισμένο καθώς δεν θα υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Τελικός δε αποδέκτης αυτών είναι ο πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου.
 
Στήριξη των βουλευτών
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Παύλος Μαρκάκης που βρέθηκε στη χθεσινή ενημέρωση επεσήμανε πως το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται άκαιρα σε μια δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα υφίσταται μια οικονομική κρίση και ύφεση και η αντιπαλότητα με τις επιστημονικές ομάδες – παραγωγικούς συλλόγους που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη δεν θα βοηθήσει τη χώρα.
Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον ίδιο είναι ομοψυχία για ανάπτυξη κι όχι ανοιχτά μέτωπα.
Για τις τραγικές εξελίξεις που θα φέρει αυτό το νομοσχέδιο μίλησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Απόστολο Νάνος, σημειώνοντας: «Οι μόνοι οι οποίοι θα κερδίζουν από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι οι μεγάλες εταιρίες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Οι απλοί εργαζόμενοι, οι μηχανικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι δεν θα κερδίσουν τίποτα. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι να παλέψουν από κοινού οι εργαζόμενοι για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο, όμως λόγω υποχρεώσεων κανένας βουλευτής δεν προσήλθε.
Παρ’ όλα αυτά ούτε στη χθεσινή συνάντηση παρευρέθηκαν όλοι οι βουλευτές, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία αλλά και ενόχληση.
 
  
 
 
Νέα κυλιόμενη απεργία για τους φαρμακοποιούς
 
Αμετακίνητοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί και της Μαγνησίας στην προσπάθειά τους να προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα. Από την Τετάρτη 26 έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου τα φαρμακεία του νομού θα είναι κλειστά και θα ακολουθηθεί πρόγραμμα φαρμακείων υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 
 
Νέα ταλαιπωρία θα υποστούν οι πολίτες της Μαγνησίας από την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.
Χθες στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, ο οποίος σημείωσε πως ο τοπικός Σύλλογος και οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουν την απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου.
Η απόφαση που πάρθηκε θέλει να συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις με κλειστά φαρμακεία από την Τετάρτη 26 έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.
«Είναι η ώρα ευθύνης για όλους μας. Εμάς τους φαρμακοποιούς να αγωνισθούμε και να ανατρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει τους λίγους και αποδυναμώνει τους πολλούς. Είναι η ώρα ευθύνης για τους ασφαλισμένους και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας, που αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας
και, τέλος, είναι η ώρα ευθύνης των βουλευτών μας να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που θα φέρει μια σειρά από δεινά στους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης.
Εκείνο που επεσήμανε ο ίδιος είναι πως όλες αυτές οι αλλαγές δεν υπαγορεύονται από την τρόικα και το μνημόνιο, αλλά είναι καθαρές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Με το νομοσχέδιο, σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, καταργείται το μικρό και μεσαίο φαρμακείο και τη θέση του θα πάρουν τα φαρμακεία – σούπερ μάρκετ, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Η ταλαιπωρία των πολιτών

Εκατοντάδες πολίτες της Μαγνησίας ταλαιπωρήθηκαν στο πρώτο κύμα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.
Τα τέσσερα ανοιχτά φαρμακεία στο Βόλο και το ένα στη Ν. Ιωνία ανά δίωρο δεν έφταναν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Πολλοί δε από αυτούς επειδή δεν προλάβαιναν να πάρουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία εξαιτίας των ουρών που δημιουργούνταν, «ταξίδευαν» μέσα στην πόλη για να προλάβουν ανοιχτά άλλα φαρμακεία υπηρεσίας.
Η πρώτη κινητοποίηση των φαρμακοποιών, σύμφωνα και με τον τοπικό Σύλλογο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς σ’ αυτή συμμετείχαν όλοι οι φαρμακοποιοί. Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, όπως είχε συμφωνηθεί στο διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων του κλάδου και του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί ζητούν ριζική αναμόρφωση του απαράδεκτου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο αγώνας θα συνεχιστεί ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου