Αυτό το τσιγάρο που καίει σε λίγο θα σβήσει

αυτό-το-τσιγάρο-που-καίει-σε-λίγο-θα-σβή-416551

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά με την επαναφορά του αντικαπνιστικού νόμου, τα πράγματα για τους καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης στο Βόλο δείχνουν ότι πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι επαγγελματίες πλέον συνειδητοποιούν ότι εάν συνεχιστεί η απαγόρευση του καπνίσματος τα μαγαζιά τους δεν έχουν πολύ καιρό ζωής ακόμα. Μπροστά σε αυτή την προοπτική δείχνουν να αυτονομούνται από κομματικές προσκολλήσεις και συμπάθειες και να αισθάνονται αρκετά «δυνατοί» για να τα βάλουν με την κυβέρνηση. Συνειδητοποιούν και εδώ, στο Βόλο, τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η στάση τους στο προσεχές διάστημα. Κατανοούν ότι τυχόν δυσμενής έκβαση θα αποβεί μοιραία όχι μόνον για τους ίδιους και για το πλήθος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, αλλά και για ένα σωρό άλλες επιχειρήσεις -και τους εργαζόμενους σε αυτές- που έχουν επαγγελματική συνάφεια με τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Με λίγα λόγια ένας ολόκληρος κόσμος θα βρεθεί στο δρόμο εξ αιτίας του γεροντοκορίστικου πείσματος της κυβέρνησης να εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος καταπατά το στοιχειώδες δικαίωμα αυτοδιάθεσης που έχει κάθε άνθρωπος, άρα και ο καπνιστής.

Κι ενώ η λύση είναι απλή -μαγαζιά για καπνίζοντες και μαγαζιά για μη καπνίζοντες- εξ αιτίας μιας φανατικής και έμμονης προσέγγισης δεν νομοθετείται. Στο μεταξύ τα περιθώρια στενεύουν, κάθε μέρα που περνάει όλο και λιγότεροι πατούν το πόδι τους στα μαγαζιά, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι παίρνουν τον δρόμο για την ανεργία. Στο πλαίσιο μιας πολιτικής που δεν θα αναιρούσε τα δικαιώματα των καπνιστών και των μη καπνιστών το ζήτημα θα ήταν ανύπαρκτο. Αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζεται κοινός νους και ευαισθησία, πράγματα εν ανεπαρκεία για κάποιους που νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να ορίζουν ακόμα κι αν θα ανασάνουμε και πότε.

Το τσιγάρο των μαγαζιών του Βόλου που καίει ακόμα, σε λίγο θα σβήσει. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα. Ας μην πιστέψουν οι κυβερνώντες ότι αρκούν μερικά λόγια για να ελέγχουν τη διάχυτη δυσαρέσκεια και να την εκτονώνουν ανώδυνα διανθισμένη με υποσχέσεις. Εάν αυτό το τσιγάρο σβήσει, θα το βρουν μπροστά τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου