Υγειονομικά ανοχύρωτοι τουριστικοί προορισμοί

υγειονομικά-ανοχύρωτοι-τουριστικοί-44364

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, που δεν παρασύρονται από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας και δεν επηρεάζονται από την επικοινωνιακή προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού να ωραιοποιήσει την άκρως προβληματική κατάσταση, που εξακολουθεί να επικρατεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της υποστελέχωσης.

Η σκληρή πραγματικότητα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι πως δεν άλλαξε το παραμικρό σε ό,τι αφορά στο φλέγον θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, καθώς επίσης και στα ζητήματα της επάρκειας σε μέσα και εξοπλισμό. Οι αυξημένες ανάγκες γιατρών και νοσηλευτών εν μέσω πανδημίας καλύφθηκαν από τις προσφορές και τις χορηγίες ιδιωτών, ενώ οι υποσχέσεις για επιπλέον προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτών εξανεμίστηκαν μαζί με τις ελπίδες των συνδικαλιστών ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πρόσφατη υγειονομική κρίση, ώστε να θωρακιστεί το εθνικό σύστημα υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό.

Την πόρτα του Νοσοκομείου Βόλου δεν έχει περάσει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ούτε ένας γιατρός. Με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, εξαιτίας και της επανεκκίνησης του τουρισμού, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας παραμένουν υποστελεχωμένα, ενώ στα νησιά, που θα υποδεχτούν τον κύριο όγκο των τουριστών, οι δομές των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση πιθανού ύποπτου ή ακόμη και θετικού κρούσματος κορονοϊού, αλλά ακόμη και σε καθημερινά υγειονομικά ζητήματα των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.

Από το 2013 η Αλόννησος είναι χωρίς μόνιμο γιατρό. Τα κενά καλύπτονται από αγροτικούς και στρατιωτικούς γιατρούς. Ανάλογες ελλείψεις καταγράφονται τόσο στη Σκόπελο, όσο και στη Σκιάθο, όπου ναι μεν εγκαινιάστηκε και λειτουργεί υποδειγματικό Κέντρο Υγείας, ωστόσο τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλα, όπως επίσης και οι ανάγκες σε εξοπλισμό. Στο Πήλιο και τον Αλμυρό τα τοπικά Κέντρα Υγείας εξακολουθούν να μην μπορούν να καλύψουν το σύνολο των υπηρεσιών στις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων. Στο δε Κέντρο Υγείας Ζαγοράς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος με την ετοιμόρροπη στέγη του κτιρίου.

Ολο αυτό το σκηνικό καταδεικνύει ότι οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν ανοχύρωτες και το φετινό ιδιότυπο καλοκαίρι, με την απειλή αναζωπύρωσης της πανδημίας να είναι ορατή. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η τουριστική καμπάνια για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι από την επόμενη Δευτέρα, που επανεκκινούν οι πτήσεις εξωτερικού, θα αρχίσουν να φτάνουν στα νησιά μας. Το μείζον ερώτημα είναι, ωστόσο, αν πέραν της διαφημιστικής προβολής έχει γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία ως προ την υγειονομική κάλυψη επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων σε τουριστικούς προορισμούς, όπου ο κορονοϊός είναι ζήτημα χρόνου να επανεμφανισθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου