Οι συνέπειες από τη «χαλάρωση» της ατομικής ευθύνης

οι-συνέπειες-από-τη-χαλάρωση-της-ατο-46016

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το σενάριο, που εξ αρχής προκαλούσε φόβο στους επιστήμονες, αναφορικά με τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της αγοράς, αρχίζει να επαληθεύεται. Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σε αντίστοιχη της ατομικής ευθύνης των πολιτών. Η υπεύθυνη στάση, που επέδειξαν το προηγούμενο διάστημα, οδήγησε στα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της χώρας, σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα δείχνει ότι οι πολίτες λειτούργησαν το προηγούμενο τρίμηνο με τον τρόπο που εκθειάζει η διεθνής κοινότητα, επειδή ίσχυαν αυστηρές απαγορεύσεις και τσουχτερά πρόστιμα. Πλέον οι απαγορεύσεις ήρθησαν και μαζί τους άρχισε να εκλείπει ο αυστηρός έλεγχος ως προς την τήρηση των μέτρων, σχετικά με τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και το πιο σημαντικό την αποφυγή του συνωστισμού στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς πολλοί δεν φορούν μάσκες, ενώ στα καφέ και τα μπαρ, ειδικά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, οι θαμώνες διασκεδάζουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων θα μπορούν να γίνουν μετά το επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ανησυχητικές και πρέπει να ενεργοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές, μήπως και ελεγχθεί η κατάσταση. Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία τα φαινόμενα συνωστισμού και η αδιαφορία των πολιτών ως προς την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ευθύνονται κυρίως για τον υγειονομικό εφιάλτη των προηγούμενων μηνών. Σε αυτές τις χώρες η κατάσταση ξέφυγε, επειδή δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα ή γιατί αυτά δεν τηρήθηκαν από τον κόσμο. Εκείνο το χρονικό διάστημα δεν ήταν βέβαια δυνατό να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση, καθώς οι πληροφορίες για την επικινδυνότητα του κορονοϊού ήταν ελάχιστες και συγκεχυμένες. Τώρα δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Απαντες γνωρίζουν ότι πρόκειται για φονική πανδημία, η οποία αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να αφανίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και να γκρεμίσει την παγκόσμια οικονομία. Οσοι εξακολουθούν να λειτουργούν με ανευθυνότητα, προσβάλλουν τον τιτάνιο αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αδιαφορούν για τις ζωές των ευπαθών ομάδων, όπως οι υπερήλικες και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, που είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στην πανδημία. Θέτουν, τέλος, σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας, που υπέστη καίριο πλήγμα εξαιτίας του δίμηνου lock down και αναζητεί τώρα τον βηματισμό της. Η πολιτεία από τη δική της πλευρά δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί μοιάζουν να υφίστανται μόνο στα χαρτιά, ενώ η απόφαση να διακοπεί η καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την πορεία του κορονοϊού συνέβαλε στην περαιτέρω χαλάρωση των πολιτών. Στον ΕΟΔΥ αναγνώρισαν το λάθος και αποφάσισαν την άμεση επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης, όχι μόνο για να μαθαίνουμε πώς εξελίσσεται η πανδημία, αλλά, κυρίως, για να μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να μας απειλεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου