Εργαζόμενοι υπό δύσκολες συνθήκες

εργαζόμενοι-υπό-δύσκολες-συνθήκες-407393

Με τις περικοπές που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν πολλές από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία μάνα τεσσάρων παιδιών που εργαζόταν στην καθαριότητα σε ένα δήμο της Αθήνας, άφησε την τελευταία της πνοή εν ώρα εργασίας. Χθες, ένας ακόμη εργαζόμενος στον ίδιο τομέα, αυτή τη φορά σε δήμο της Θεσσαλονίκης, τραυματίστηκε σοβαρά.

Μπορεί τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά να μη συνδέονται μεταξύ τους, έχουν όμως κοινό παρανομαστή: τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται οι υπάλληλοι στον συγκεκριμένο τομέα, μόνιμοι ή συμβασιούχοι.

Εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες χειμώνα και καλοκαίρι, με ένα πολύ ιδιαίτερο ωράριο και χωρίς πολλές φορές να απολαμβάνουν τα προνόμια άλλων συναδέλφων τους.

Και ενώ ο τομέας της καθαριότητας είναι από τους πιο νευραλγικούς στην Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολλά.

Προβλήματα που οφείλονται στις τραγικές ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Κακοσυντηρημένα οχήματα και απορριμματοφόρα, απαξιωμένα δημοτικά συνεργεία συντήρησης και επισκευής των οχημάτων, καθυστερήσεις στη καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης και νυχτερινής εργασίας, είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτουν πολύ συχνά τα συνδικαλιστικά όργανα που εκπροσωπούν τους δημοτικούς υπαλλήλους, τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τις δημοτικές αρχές.

Όμως με τις περικοπές δαπανών που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη στενότητα που υπάρχει ως προς τις προσλήψεις, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν πολλές από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Και αυτό λειτουργεί υπονομευτικά για τη συγκεκριμένα κατηγορία εργαζομένων, όπως είναι εις βάρος και των ίδιων των δήμων, οι οποίοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν αφενός, και αφετέρου έχουν να διαχειριστούν ένα προσωπικό που αδυνατεί, γιατί είναι λιγοστό ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας χρόνια τώρα -και πριν μνημονίων- διεκδικούσαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών. Τώρα το απαιτούν και για έναν ακόμη λόγο. Φοβούνται πως το έργο του συγκεκριμένου τομέα ενδεχομένως απαξιώνεται συνειδητά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους ιδιώτες. Και επειδή όλοι οι δήμαρχοι διατρανώνουν την αντίθεσή τους σε μία τέτοια προοπτική, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών, τώρα που κόπασε ο θόρυβος με τα σκουπίδια, να στρέψει πράγματι το βλέμμα της στις ελλείψεις που υπάρχουν, για να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την καλύτερη, αμεσότερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου