Δεν καθορίζουν το μέλλον οι πανελλαδικές

δεν-καθορίζουν-το-μέλλον-οι-πανελλαδι-410855

Η αποτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα, που θα οδηγήσει στην αλλαγή

H αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα θα λάβει τέλος, καθώς αναρτώνται οι βαθμολογίες. Άλλοι θα χαμογελάσουν από ικανοποίηση και άλλοι ενδεχομένως θα στεναχωρηθούν.

Για κάθε μαθητή ξεχωριστά, οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν σημείο-σταθμό για τη ζωή του. Μια ενδεχόμενη αποτυχία, μικρή ή μεγάλη, δε θα πρέπει να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά.

Πανελλήνιες δεν σημαίνει προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ζωή σε επαγγελματικό και μη επίπεδο. Μια ενδεχόμενη αποτυχία δεν μπορεί να κριθεί καθοριστική για το μέλλον των υποψηφίων. Υπάρχουν άλλωστε πολλές ακόμα ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους που θα κληθούν να αποδείξουν την αξία και τις ικανότητες που διαθέτουν.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, είναι πως οι ευκαιρίες ανακυκλώνονται συνεχώς. Κάθε αποτυχία δε κάνει ούτε ανόητο, ούτε αποτυχημένο, ούτε βλάκα, ούτε νικητή κανένα.

Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τρόπο που το βλέπουμε, μου έλεγε χθες ένας υποψήφιος, και πραγματικά με συγκλόνισε η ωριμότητά του. Δεν υπάρχουν αποτυχίες καθορισμένες από μόνες τους. «Υπάρχουν εμπειρίες στις οποίες εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε νόημα και επιλέγουμε τρόπους αντίδρασης… Μια αποτυχία είναι μια εμπειρία… το πώς θα τη διαχειριστούμε εξαρτάται από εμάς τους ίδιους», μου είπε και ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο που πρέπει να σκεφτούν σήμερα όλοι οι υποψήφιοι, πριν επισκεφτούν τα σχολεία τους για να ενημερωθούν για την επίδοσή τους.

Σίγουρα, κανένας δεν θέλει να έχει αποτυχίες στη ζωή του, όμως και μέσα από τις αποτυχίες μαθαίνουμε… προχωράμε.. αλλάζουμε… κάνουμε νέα όνειρα, αναθεωρούμε καταστάσεις και δεδομένα… Η αποτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα, που θα οδηγήσει στην αλλαγή…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου