Φάνης Τριανταφύλλου: Τι θέλουν οι Βολιώτες

φάνης-τριανταφύλλου-τι-θέλουν-οι-βολι-370441

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το μέλλον για το Βόλο λέει δημοκρατία. Οποιος θελήσει να δει την αυριανή εκλογική αναμέτρηση για το δήμο του Βόλου με το φακό της πραγματικότητας, του συμφέροντος της πόλης και του βολιώτικου λαού, δεν θα μπορέσει, όσο κι αν προσπαθήσει, να πει κάτι αντίθετο.

Η μια από τις δυο παρατάξεις που διεκδικούν τη δημαρχία του Βόλου, η παράταξη Πατσιαντά, εμφανίζεται μπροστά στο βολιώτικο λαό, παρουσιάζει έναν πλήρη κατάλογο των πολιτικών και προγραμματικών της αρχών και ζητάει την ψήφο του. Είναι μια δημοκρατική υποχρέωση που εκπληρώνεται. Μπροστά σ’ αυτό το γεγονός, όσο κι αν είναι αυτονόητο, δεν μπορεί κανένας από όσους έχουν δημόσιο λόγο, απολύτως κανένας, να μείνει με το στόμα κλειστό ή να κρατήσει στάση μεσοβέζικη. Κι ο λόγος είναι ότι η άλλη παράταξη δεν εκπληρώνει αυτή τη δημοκρατική υποχρέωση, εμφανίζοντας στο βολιώτικο λαό μόνο ένα επιμέρους «πρόγραμμα» τεσσάρων σημείων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ρόλος του Βόλου στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας είναι μικρός. Παίρνοντας μάλιστα υπόψη μας τη βασική «ιδιομορφία» της εποχής, ότι, δηλαδή, όλα εκπορεύονται από ξένα κέντρα αποφάσεων, βγάζουμε το συμπέρασμα πως ο δήμος Βόλου δεν χρειάζεται να έχει κανενός είδους σχέδιο για την πόλη εγκεκριμένο από το βολιώτικο λαό ή, μάλλον, χρειάζεται να έχει το σχέδιο που θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη χώρα. Τι σημαίνουν αυτά σε απλούστερη γλώσσα; Ότι δε χρειάζεται ο λαός του Βόλου να αποφασίζει για την πόλη του. Αποφασίζουν άλλοι. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε την ψήφο μας σε μια παράταξη που δεν δεσμεύεται για τίποτα απέναντί μας (με εξαίρεση το νερό, τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό και τα αδέσποτα). Δε χρειάζεται να ρωτάμε τη δημοτική αρχή γιατί κάνει το ένα και όχι το άλλο. Δε χρειάζεται να την κρίνουμε. Δε χρειάζεται να αγωνιστεί ο λαός του Βόλου για να καλυτερέψει η πόλη του. Τι είναι καλό για την πόλη αποφασίζει ο δήμαρχος. Την πολιτική του δήμου όσον αφορά στη σχέση του με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών αποφάσεών της για το Βόλο και την κοινωνία του Βόλου θα την κάνει (τούτη την εποχή προπαντός) η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ούτε καν να ερωτηθεί ο βολιώτικος λαός. Όσο για τις λαϊκές διεκδικήσεις, υπάρχει (δόξα να ’χει ο Θεός) η διακριτική ευχέρεια του δημάρχου να κρίνει ποιες απ’ αυτές θα απορρίψει, για ποιες θα αδιαφορήσει και με ποιες θα ταχθεί αλληλέγγυος. Κι αν αποφασίσει ο δήμαρχος να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση των ολιγαρχών; Θα πρέπει να υποφέρουμε για την… πατρίδα!

Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο του ευαγγελίου ενός δημάρχου χωρίς πολιτικό στίγμα και πρόγραμμα. Είναι όμως αυτό δημοκρατία; Κι ακόμα πιο πολύ, είναι αυτό το μέλλον που θέλουν για το Βόλο οι Βολιώτες;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου