Βάσω Κυριαζή: Φαύλος κύκλος

βάσω-κυριαζή-φαύλος-κύκλος-287966

Οι Ελληνες καλούνται ξανά να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μην καταρρεύσει η χώρα. Είναι φανερό ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Στη δική μας, ακόμη χειρότερα, το μόνο που μένει είναι φόροι και πάλι φόροι. Οι θυσίες των τελευταίων έξι χρόνων πήγαν χαμένες και οι ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν.

Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του μνημονίου δαπάνησαν χωρίς καμία αιδώ, τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών. Παρά την επικρατούσα αντίληψη, οι Ελληνες άντεξαν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα άντεχε ένας πειθαρχημένος λαός όπως οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί. Ακόμη και το ΔΝΤ δηλώνει εντυπωσιασμένο «που οι Ελληνες άντεξαν τόσα πολλά» όπως και ο γερμανικός Τύπος παραδέχεται ότι η ελληνική προσαρμογή ήταν ιδιαίτερα σκληρή.

Δυστυχώς όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα μέτρα που λαμβάνει η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον τα μνημόνια που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία στην καθίζηση.

Σπατάλησαν και τη βοήθεια των δανειστών επισημαίνει ένας πολύ γνωστός αρθρογράφος , δαιμονοποιώντας την. Και είναι έτσι. Οσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο και τελικά κατάφεραν να πείσουν και τους πολίτες ότι οι δανειστές επιβάλλουν τα μνημόνια για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Και να μην «χρεωθούν» τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούν.

Και ενώ όλοι παραδέχονται ότι η συνταγή είναι αποτυχημένη, άλλη μία χρονιά στην «πλάτη» με χαράτσια αλλά η κυβερνητικός εκπρόσωπος μας υπόσχεται ότι θα είναι η τελευταία. Για φέτος λέμε εμείς διότι μάθαμε πλέον ότι ουδέν μονιμότερο από το προσωρινό και στην περίπτωση των φοροχαρατσιών.

Και την ίδια ώρα κάθε μέρα χαμός γίνεται στις εφορίες και τις τράπεζες. Ο κόσμος σπεύδει να ρυθμίσει τις οικονομικές εκκρεμότητές του, για να πληρώσει φόρους, χαράτσια, λογαριασμούς, και ότι άλλο είχε αφήσει πίσω.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν. Αν μία μέρα πριν το τέλος της χρονιάς μόλις το 60% των πολιτών πλήρωσε τα τέλη κυκλοφορίας, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει. Γι’ αυτό και όσες παρατάσεις και να γίνονται και όσοι διακανονισμοί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ολο και λιγότερο ρευστό χρήμα μπαίνει στα ταμεία του κράτους.

Γράφαμε και παλιότερα: Οι συνεχείς φόροι, τα χαράτσια και οι λογαριασμοί, οι ασταμάτητες επιβαρύνσεις θα δημιουργήσουν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ηδη χιλιάδες δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν είναι «τακτικοί» στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος που είναι σε δόσεις, δεν καταβάλουν το αντίτιμο για τα τέλη.

Φαύλος κύκλος λοιπόν. Τα έσοδα θα πέσουν πάλι έξω, η τρόικα ή οι θεσμοί θα πιέζουν για νέα μέτρα, ο κόσμος θα είναι σε απόγνωση. Δε φταίει τελικά ο γιαλός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου