Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία μέρα

δεν-υπάρχει-περιθώριο-να-χαθεί-ούτε-μί-20023

Το υπουργείο Τουρισμού, με την τακτική «ράβε – ξήλωνε» που ακολουθεί, προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά, που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε

Της Βάσως Κυριαζή

Προφανώς οι ιθύνοντες στο υπουργείο Τουρισμού δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς για μία ακόμη φορά με τις παλινωδίες τους, σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των ξενοδοχείων, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, μα πάνω απ’ όλα φέρνουν σε αδιέξοδο εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σ’ όλη τη χώρα, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία», στην οποία στηρίζεται η εθνική μας οικονομία, θα περίμενε κανείς από το υπουργείο Τουρισμού να είναι πραγματικά έτοιμο στη μετά τον κορονοϊό εποχή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να σταθούν όρθιες. Ολοι πίστευαν ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο δράσης και ότι με το άνοιγμα του τουρισμού τουλάχιστον τα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τον ξενοδοχειακό τουρισμό, θα είχαν διευθετηθεί. Διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα οι ελπίδες, αφού το υπουργείο Τουρισμού, με την τακτική «ράβε – ξήλωνε» που ακολουθεί, προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά, που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.

Ειδικά στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της ιατρικής κάλυψης των ξενοδοχείων λόγω κορονοϊού, όχι απλά πιάστηκε στον ύπνο, αλλά ακολουθεί παρελκυστική πολιτική, η οποία δικαίως έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες. Τη μία στιγμή μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχείου COVID-19 σε κάθε προορισμό και μετά από λίγα 24ωρα, εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος, ζητεί από όλα τα ξενοδοχεία να φροντίσουν να έχουν τουλάχιστον ένα δωμάτιο πανδημίας!!! Αν είναι δυνατόν! Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, απαιτεί από τους ξενοδόχους να υποχρεώσουν τους πελάτες τους να «συμβιώνουν» στο διπλανό δωμάτιο με άνθρωπο, που θα νοσεί από κορονοϊό. Πόσο δελεαστικά μπορεί να λειτουργήσει αυτό για γηγενείς και ξένους τουρίστες, που εν μέσω πανδημίας θέλουν να κάνουν διακοπές, χωρίς τον φόβο του COVID-19;

Ποιος άραγε επινόησε το συγκεκριμένο σχέδιο; Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μπορεί κάτι τέτοιο να αποδώσει; Εχουν απόλυτο δίκαιο να είναι οργισμένοι οι ξενοδόχοι. Το θέμα δεν είναι απλό. Αντιθέτως, είναι πολύ σοβαρό για να το χειρίζονται με τέτοια επιπολαιότητα ορισμένοι ανευθυνουπεύθυνοι από τα γραφεία τους. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως. Οχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά τροφοδοτεί περαιτέρω το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ξενοδόχων. Δεν είναι καιρός για τέτοια. Δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί ούτε μία ακόμη μέρα. Aς καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο πλευρές και ας βρουν τη βέλτιστη λύση τώρα. Υπάρχουν ειδικοί, που γνωρίζουν το αντικείμενο καλά και μπορούν να συνεισφέρουν. Οι ασκήσεις επί χάρτου και οι πειραματισμοί υπονομεύουν με μαθηματική ακρίβεια την τουριστική σεζόν και αυτή την πολυτέλεια φέτος δεν την έχουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου