Το αντίδοτο για τη στήριξη της οικονομίας και την ανάπτυξη

το-αντίδοτο-για-τη-στήριξη-της-οικονομ-22717

Δυστυχώς, την ώρα που είχε αρχίσει να καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ξέσπασε παγκοσμίως η υγειονομική κρίση με την πανδημία COVID – 19 και ήρθαν τα πάνω κάτω

Της Βάσως Κυριαζή

Τα «δάνεια της Αγγλίας» να μας χάριζαν, πάλι δεν θα έφταναν για όλους. Οπερ σημαίνει ότι δεν φτάνει μόνο το χρήμα για να φτιάξουν όλα στην οικονομία και η επόμενη μέρα στη μετά τον κορονοϊό εποχή που διανύουμε να είναι ανέφελη. Με λίγα λόγια εκτός από τα χρήματα που έχει ρίξει η Κυβέρνηση στην οικονομία τους τελευταίους μήνες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αυτά που υπολογίζεται ότι θα λάβει το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αρκούν για να πάρει ξανά ανάσα η χώρα. Χρειάζονται συνδυαστικές πολιτικές, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η κατάσταση και η μηχανή να πάρει ξανά μπροστά. Εχει ειπωθεί πολλές φορές και ενδεχομένως σε ορισμένους να ακούγεται μονότονο, όμως είναι η μοναδική επιβεβλημένη λύση που μπορεί να μας βγάλει στο ξέφωτο και να δημιουργήσει πραγματικούς όρους ανάπτυξης. Μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται η χώρα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στέρεες και θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Δυστυχώς, την ώρα που είχε αρχίσει να καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ξέσπασε παγκοσμίως η υγειονομική κρίση με την πανδημία COVID – 19 και ήρθαν τα πάνω κάτω. Δεν γίνεται όμως ούτε να μεμψιμοιρούμε, ούτε να τα βάζουμε με την κακή συγκυρία. Ο καθένας από το πόστο που έχει κληθεί να υπηρετήσει αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δίνει τη δική του μάχη για να υπάρξει καλύτερο μέλλον.

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι χαμηλοί. Για αυτό χρειάζονται μεγάλες σοβαρές επενδύσεις. Για να αποκτήσει η χώρα ανταγωνιστική παραγωγή και διεθνώς εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε αυτό είναι ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Δεν θα κερδίσουμε το μέλλον μας αν δεν στηρίξουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες έχουν στόχο να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την απασχόληση. Είναι το μοναδικό «αντίδοτο» που έχουμε απέναντι στην ύφεση που απειλεί και πάλι την οικονομία μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου