Γιώργος Λαμπράκης: Πάρτε μέτρα πριν μας πάρουν μέτρα

γιώργος-λαμπράκης-πάρτε-μέτρα-πριν-μα-175790

Οσο η τοπική κοινωνία στρουθοκαμηλίζει και συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, τόσο η κατάσταση με τον αέρα που αναπνέουμε θα επιδεινώνεται και θα μετατρέπεται σε πραγματική βόμβα για τη δημόσια υγεία. Κανένας από τους παράγοντες που συντελούν στη μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο αεριών κάθε χειμώνα δεν έχει πάψει να υφίσταται και τη φετινή χειμερινή περίοδο. Αντίθετα, έχουν επιδεινωθεί τα δεδομένα αναφορικά με την καταγραφή του φαινομένου και την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη λήψη άμεσων μέτρων. Το δίκτυο των σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα επανέλθει έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης και ταυτόχρονα να κάνουν συγκρίσεις με τα αντίστοιχα στοιχεία του σταθμού μέτρησης που διαθέτει η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας. Την ίδια στιγμή, η χρήση τζακιών εξακολουθεί και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα καθώς οι υποσχέσεις για φθηνό πετρέλαιο το φετινό χειμώνα έγιναν καπνός. Σαν αυτό τον καπνό που πνίγει κάθε βράδυ το πολεοδομικό συγκρότημα και απειλεί ευθέως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή τα μικρά παιδιά, τους καρδιοπαθείς και τους συνανθρώπους μας με αναπνευστικά προβλήματα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο είναι καύσιμο που δεν επιβαρύνει τόσο πολύ την ατμόσφαιρα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας απαγορευτική την προμήθειά του για μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Επιπρόσθετα, πολλοί από όσους αγόρασαν πετρέλαιο τον περσινό χειμώνα, εκμεταλλευόμενοι τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, έμειναν φέτος εκτός νυμφώνος επειδή η κυβέρνηση μείωσε το σχετικό κονδύλι κατά το ήμισυ. Προτίμησαν να κόψουν 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα θέρμανσης ώστε να δώσουν προκλητικές αυξήσεις στους συμβούλους και τους συνεργάτες των ακριβοθώρητων στελεχών του υπουργικού συμβουλίου. Τόσο υπολογίζεται το κονδύλι για τις αυξήσεις στον κομματικό στρατό που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία. Αντί να ενισχύσουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να αγοράσουν πετρέλαιο και να συμβάλλουν έτσι στην προστασία του αέρα που αναπνέουμε, πετσόκοψαν το επίδομα θέρμανσης και ανάγκασαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να συνεχίσει να καίει ξύλα και άλλα επικίνδυνα, για το περιβάλλον, υλικά προκειμένου για να βγάλει και τον φετινό χειμώνα.

Στο μεταξύ τα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος μετατρέπονται κάθε βράδυ σε τοξικές ζώνες και την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, υποκρίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα στοιχεία για τις υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων επιβεβαιώνουν μια οδυνηρή πραγματικότητα που κάνει πως αγνοεί η αυτοδιοίκηση και αδιαφορεί για την αντιμετώπισή της η κεντρική εξουσία. Και η μια και η άλλη προσέγγιση του προβλήματος οδηγεί στο ίδιο περιβαλλοντικό αδιέξοδο, με τις ίδιες δραματικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Λύσεις υπάρχουν αλλά απατούν πολιτική βούληση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, ειλικρινή διάθεση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων και την ενεργό συμβολή από τους ίδιους τους πολίτες. Από τη στιγμή που βλέπουν ότι το πολιτικό προσωπικό που υποτίθεται ότι διοικεί τη χώρα, αδιαφορεί ή απλά είναι ανίκανο ώστε να δώσει λύση στο αδιέξοδο, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού ώστε να απαλλαγεί η πόλη από το γκρίζο τοξικό σύννεφο που την καλύπτει μόλις σουρουπώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου