ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ πυρκαγιών στο Βόλο

μπαράζ-πυρκαγιών-στο-βόλο-771952

Διαδοχικές μάχες με τις φλόγες, σε πυρκαγιές που ξεσπούσαν σε χρονική απόσταση ωρών μεταξύ τους ή και ταυτόχρονα, έδιναν από το μεσημέρι της Κυριακής έως και χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Μαγνησίας. Οι εστίες φωτιάς, από ανθρώπινη αμέλεια ή από άλλα αίτια που ερευνώνται, έχουν κρατήσει επί ποδός για περισσότερο από 24ωρο την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε εγκαταλελειμμένος χώρος του παλαιού Τελωνείου, κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ. Οι φλόγες εγκλώβισαν άστεγη αλλοδαπή, η οποία κοιμόνταν στο πρόχειρο κατάλυμα, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Από τις επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, εκείνη που ξέσπασε σε οικόπεδο στα Πευκάκια, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ανάμεσα σε κατοικίες και δίπλα σε φροντιστήριο, την ώρα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του μαθητές, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Η πυρκαγιά πλησίασε επικίνδυνα σπίτια και σταθμευμένα οχήματα. Την απειλή της πύρινης λαίλαπας, που είχε «σύμμαχό» της τον αέρα, ανέκοψε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Στο σημείο, μετά τον συναγερμό που σήμαναν στην υπηρεσία τηλεφωνήματα κατοίκων, μετέβησαν τέσσερα οχήματα με 12 πυροσβέστες, ενώ επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας Νίκος Μιχαλάκης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας Χαράλαμπος Πόζογλου.

Οι χώροι του φροντιστηρίου από μαθητές εκκενώθηκαν σύντομα, χωρίς κανένα παιδί να κινδυνέψει, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες σε έκταση με ξερά χόρτα, χωρίς να υποστούν ζημιές κατοικίες ή αυτοκίνητα.

Σχεδόν ταυτόχρονος συναγερμό, εκείνη την ώρα, χτύπησε για δεύτερη πυρκαγιά, σε περιοχή του Σέσκλου, κοντά στο Στέκι Κυνηγών, αλλά και μία τρίτη που εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα και σκουπίδια δίπλα στο γήπεδο του Μαγνησιακού. Από δύο πυροσβεστικά οχήματα μετέβησαν στις πυρκαγιές και της έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Λήξη μετά από 24 ώρες

Σε ένα άλλο ιδιαίτερα δύσκολο μέτωπο πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν και ολοκλήρωναν χθες το απόγευμα πολύωρη επιχείρηση κατάσβεσης. Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, κοντά στο Πουρί, στις 4μμ της περασμένης Κυριακής.

Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη δασική έκταση πέντε στρεμμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό. Η εστία της βρίσκονταν σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το δρόμο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι πυροσβέστες κατάφεραν να προσεγγίσουν προς την εστία και να περιορίσουν την έκτασή της. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες το απόγευμα.

Οι πυρκαγιές, όμως, συνεχίστηκαν χθες από το μεσημέρι και έπειτα. Στα Λεχώνια το απόγευμα μετακινήθηκαν πυροσβεστικά οχήματα, μετά από τηλεφώνημα για ελεγχόμενη καύση σε οικόπεδο, που ο καπνός έδειχνε ότι οι φλόγες αγρίευαν επικίνδυνα και ξέφευγαν από έλεγχο, ενώ γύρω στις 8:30 το βράδυ η Πυροσβεστική επενέβη σε φωτιά που ξέσπασε στην Αγία Παρασκευή.

Στις φλόγες από τσιγάρο…

Καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένο χώρο του παλαιού Τελωνείου, που χρησιμοποιείται ως πρόχειρο κατάλυμα αστέγων, είχαν βρει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ένας υπήκοος Μαρόκο και η 40χρονη σύντροφός του από τον Καναδά. Οι δυο τους κοιμόντουσαν σε στρώμα που είχαν ρίξει στο έδαφος, όταν πιθανότατα από τσιγάρο που έμεινε αναμμένο, ενώ τους πήρε ο ύπνος, εκδηλώθηκε φωτιά.

Οι δυο τους ξύπνησαν μέσα σε καπνούς και φλόγες και ο Μαροκινός κατάφερε να γλιτώσει, τραβώντας προς την έξοδο του κτιρίου τη γυναίκα, η οποία υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού. Τη διάσωσή της ανέλαβαν πυροσβέστες, που έσπευσαν για την κατάσβεση, ενώ με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι πυροσβέστες έσωσαν τη ζωή και έξι σκύλων, που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Τα σκυλιά ζουν στον ίδιο χώρο με τους άστεγους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου