ΤΟΠΙΚΑ

Απομυζούν 10 εκ. ευρω από το Νοσοκομείο!

απομυζούν-10-εκ-ευρω-από-το-νοσοκομείο-149381

Πρωτοπόρο το Νοσοκομείο Βόλου στη μείωση δαπανών για την προμήθεια υλικών. Άνοιξε το δρόμο και λειτούργησε ως "πιλότος" ουσιαστικά και για άλλα Νοσοκομεία, βάζοντας "φρένο" στην κερδοσκοπία και τον υπερπλουτισμό εταιριών που εμφανίζονταν ως οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι υλικών που κόστιζαν στο ΕΣΥ μία περιουσία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των υλικών που αφορούν σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις και τα οποία κόστιζαν… τα δάνεια της Αγγλίας σε σύγκριση με το κόστος που έχουν τώρα.

Σετ για αρθροπλαστική γόνατος που αγοράζονταν στο Νοσοκομείο Βόλου πριν από τρία χρόνια 4.500 ευρώ, τον Ιούνιο 2011 αγοράστηκε 1.262 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου μόλις 900 ευρώ(!), υποχρεώνοντας και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία να ακολουθήσουν στην ίδια τιμή… γλυτώνοντας έτσι το ΕΣΥ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν στην αγορά διαφόρων υλικών που μέχρι πριν από μία τριετία… κόστιζαν μία περιουσία στο Αχιλλοπούλειο είναι και ενδεικτικές του "πλιάτσικου" που βρισκόταν σε εξέλιξη χρόνια ολόκληρα και απομυζούσε το ΕΣΥ και κατ’ επέκταση όλους τους φορολογούμενους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου ξεκίνησε να "βάζει χέρι" σε εταιρίες και αντιπροσώπους προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές από το Δεκέμβριο του 2010, όταν το ίδιο το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο πολύ αργότερα μόλις τον Απρίλιο του 2011, ζητώντας με εγκύκλιο… φειδώ και έλεγχο στις δαπάνες για την αγορά υλικών.

Το κύριο βάρος δόθηκε στην περικοπή δαπανών που αφορούσαν στις αγορές υγειονομικού υλικού. Είναι χαρακτηριστικά τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν όπου καταγράφεται πλέον μείωση 47,24% (από 5.911.000 το 2009 μειώθηκε στα 3.118.692 το 2011), στα φάρμακα η μείωση ανήλθε στα 45,21% (από 9.231,685 το 2009 σε 5,492.575 το 2011), στο ορθοπαιδικό υλικό η μείωση της τάξης ανήλθε στο 61,55% (από 2.094.935 το 2009 σε 805.000 το 2011) και 26,75% στα χημικά αντιδραστήρια (3.033.297 το 2009 σε 2.413.000 το 2011).

Επίσης σημαντικές μειώσεις έγιναν στις δαπάνες για η σίτιση σε ποσοστό 54,77% (681.000 ευρώ το 2009 έναντι 334.000 το 2011). Παράλληλα εκτιμάται ότι τέλος του 2012 η εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών για το Νοσοκομείο Βόλου θα ανέλθει στα 16 εκ. ευρώ!!!

Μόλις σε ένα χρόνο το Νοσοκομείο Βόλου έριξε τις δαπάνες 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν ακολουθούσαν την ίδια πολιτική τα 250 νοσοκομεία της χώρας το όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο θα ήτα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαζόταν καμία περικοπή στις συντάξεις που σήμερα ταπεινώνονται συνεχώς. Κάποιοι γίνονταν και δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται ζάπλουτοι με χρήματα του Έλληνα εργαζόμενου και φορολογούμενου.

Οι υπερσυνταγογραφήσεις και οι υπερκοστολογήσεις στα υλικά του ΕΣΥ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το δημόσιο χρέος της χώρας. Η λίστα Σούρλα που ήρθε μόλις χθες από τις Η.ΠΑ. αποδεικνύει ότι αρπακτικά φαρμακοβιομήχανοι και «λαμόγια» γιατροί αλλά και διοικητικοί του ΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας χρέωσαν τον ελληνικό λαό για να πλουτίσουν οι ίδιοι!

Εκπτώσεις…

Η περίπτωση των υλικών της ορθοπαιδικής και το παράδειγμα με το σετ της αρθροπλαστικής γονάτου είναι ένα από τα πολλά που μπορεί κανείς να καταγράψει και αποδεικνύουν το "πάρτι" που συνεχίζονταν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας εις βάρος των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι μεγάλες εκπτώσεις που πέτυχε τελικά το Νοσοκομείο Βόλου, αφού από 4.500 ευρώ το σετ αρθροπλαστικής το κόστος μειώθηκε στα 900 ευρώ αναδεικνύει το κέρδος που είχαν οι εταιρίες αλλά και οι τυχόν "μεσάζοντες" προκειμένου αυτά τα υλικά να καταλήξουν στο ΓΝΒ σε αυτή την τιμή.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για πολλά από τα φάρμακα που αγοράζονται στο ΓΝΒ, καθώς υπήρξε φάρμακο για το οποίο η έκπτωση που επετεύχθη έφτασε το 92%. Σε άλλη δε περίπτωση μεγάλη πολυεθνική εταιρία φαρμάκων έκανε έκπτωση στο Νοσοκομείο Βόλου 66% και άλλη εταιρία σε ψυχοφάρμακο έκανε έκπτωση 70%, στα ίδια σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν και πιο πριν.

Πονοκέφαλος βέβαια ακόμη αποτελεί για το ΓΝΒ η αγορά των φίλτρων αιμοκάθαρσης τα οποία κοστίζουν το ένα 35 ευρώ και υπάρχουν -όπως εκτιμάται- περιθώρια επιπλέον μείωσης του κόστους, αν και οι εταιρίες ακόμη φαίνεται ότι ανθίσταται.

Φρένο και στην χρήση

Τι γίνεται όμως με την αλόγιστη χρήση των υλικών; Διότι είναι "δώρον άδωρον" όταν από τη μία επιτυγχάνονται τέτοιες εκπτώσεις και από την άλλη υπάρχει αλόγιστη χρήση υλικών με αποτέλεσμα οι δαπάνες σε ορισμένες κλινικές να παραμένουν αυξημένες.

Δυστυχώς στο Νοσοκομείο Βόλου που εξυπηρετεί ένα Νομό 250.000 κατοίκων περίπου δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Υγείας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ηλεκτρονικά δεν υπάρχει εικόνα όσον αφορά στη χρήση των υλικών. Και σε αυτό όμως το θέμα επιλέχτηκε άλλος δρόμος. Ο έλεγχος με χειρόγραφο τρόπο για την ανάλωση του κάθε υλικού και του κάθε φαρμάκου ανά ασθενή και αυτό φυσικά μέχρι να εγκατατασταθεί το ΟΠΣΥ για να αποκατασταθεί πλέον η "τάξη" και στον τομέα αυτό.

Η λίστα Σούρλα

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες στοιχεία για τις δωροδοκίες πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα διαβίβασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη.

Το σχετικό υλικό – που είχε ως αποδέκτη τη Γενική Γραμματεία – αναφέρεται σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων, ποσό που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δυο χρόνια σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εταιρίες που δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους φαρμακευτικά, ορθοπαιδικά, ιατρικές συσκευές, προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας.

Σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας, οι αποστολείς των καταγγελιών αυτών ζητούν να πληροφορηθούν ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα ως μεσάζοντες, ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες, πόσα χρήματα καταχράστηκαν και ποιο το ύψος της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, άλλωστε, αποκαλύφθηκε ότι έχουν καταβληθεί στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια!

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου