ΤΟΠΙΚΑ

30 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο στο Βόλο

30-νέες-περιπτώσεις-καρκίνου-μαστού-κάθ-527392

Τη σημασία της πρόληψης υπογράμμισε ο χειρούργος Γιάννης Κωστής, ο οποίος επεσήμανε ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται 30 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στο Βόλο. Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Να μιλήσουμε για το μαστό (Ιατρική, συμπεριφορές, πολιτικές)» που πραγματοποιήθηκε στο Αχίλλειο, ο Βολιώτης γιατρός τόνισε ότι όταν το πρόβλημα εντοπίζεται εν τη γενέσει του, το ποσοστό ίασης είναι 100%.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την παραπάνω εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου και οι Εκδόσεις ΗΒΗ. Για το βιβλίο μίλησαν ο Σωτήρης Ρουσογιάννης, χειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου και η Βιβή Παπαδημητρίου, φιλόλογος Γαλλικής Γλώσσας, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Σταμούλη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις παραμέτρους ενός σημαντικού ζητήματος, ενώ τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου για τις γυναίκες, με δεύτερο σε ποσοστό εμφάνισης τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Η συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος είναι μικρότερη σε νεώτερες ηλικίες, ενώ ο έλεγχος καθίσταται απαραίτητος όσο αυξάνεται η ηλικία, κυρίως στις γυναίκες μεταξύ 60 και 70 ετών. Οι γενεσιουργές αιτίες δεν είναι προβλέψιμες για τον καρκίνο του μαστού, αλλά το στρες και ο ορμονικός παράγων λαμβάνονται υπόψη, όπως σημείωσε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι το 5% των καρκίνων είναι κληρονομικοί.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι πιλότος σήμερα στην Ογκολογία, έχει γίνει πολύ έρευνα, ενημέρωση και έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου» υπογράμμισε ο κ. Κωστής.

Αναλύοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, ο ίδιος τόνισε ότι «στόχος μου είναι να πληροφορήσω μια γυναίκα όταν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, τι πρέπει να κάνει, σε ποιους να απευθυνθεί και πώς να αντιμετωπίσει η ίδια και η οικογένειά της το πρόβλημα».

Κλείνοντας, ο κ. Κωστής συμβούλευσε τις γυναίκες «να κάνουν εξετάσεις μια φορά το χρόνο, να υιοθετούν την πρόληψη και, στην περίπτωση που διαγνωστεί το πρόβλημα, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου