ΤΟΠΙΚΑ

Σωτήρια είναι η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού

σωτήρια-είναι-η-έγκαιρη-διάγνωση-καρκ-534122

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξέταση ψηλάφησης μαστού και πληροφόρηση για τις εξετάσεις που αφορούν το μαστό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε γυναίκες του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Παναγιώτη Λούτσο, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά την εξέταση γυναικών, που προσήλθαν στο ΚΕΠ Υγείας και στο πρώην δημαρχείο Ν. Αγχιάλου, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος σε διάγνωση καρκίνος της γυναίκας. Εντούτοις η θνησιμότητα αυτού του καρκίνου έχει μειωθεί σημαντικά λόγου του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Το 90% των γυναικών όπου διαπιστώνεται καρκίνος του μαστού μικρότερος από 2 εκατοστά, ζει μια εντελώς φυσιολογική ζωή. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού περιλαμβάνει την αυτοεξέταση, την κλινική ψηλάφηση και την απεικονιστική εξέταση μαστού (υπέρηχος, μαστογραφία, MRI).

«Η κάθε γυναίκα «ξέρει» το σώμα της καλύτερα από τον καθένα. Ο σκοπός της εξέτασης είναι, μέσω της τακτικής εφαρμογής της, να γνωρίζει η γυναίκα τη μορφολογία και τη υφή των μαστών της και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κακοήθεια – συνεπώς δε χρειάζεται πανικός, παρά μόνο ευαισθητοποίηση για να γίνει περισσότερος έλεγχος.

Αν παρατηρηθούν κάποια από τα ακόλουθα επισκεφτείτε το γιατρό σας: αλλαγές στο σχήμα ή την παρυφή του μαστού, ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο δε μεταβάλλεται μετά από τη περίοδο, πάχυνση του δέρματος, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ραγάδες ή φαγούρα, μεταβολές στη θηλή, εισολκή, αλλαγές στο σχήμα ή τη θέση της, έκκριμα από τη θηλή, ιδίως αν είναι αιματηρό», ανέφερε ο κ. Λούτσος.

«Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπούσε στην προσέγγιση των γεωγραφικών ενοτήτων πέρα του κέντρου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός και να προβεί στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι αποτέλεσμα της πρόληψης. Ευχαριστούμε θερμά, το γυναικολόγο κ. Παναγιώτη Λούτσο που συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα ψηλάφησης μαστού και παρείχε πολύτιμες συμβουλές για την ανάγκη ή όχι περαιτέρω εξετάσεων στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Επίσης ευχαριστούμε τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ. Ο δήμος μας, αναγνωρίζοντας την σημασία της προληπτικής ιατρικής, βρίσκεται πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Το ΚΕΠ – Υγείας του Δήμου Βόλου έχει σκοπό την προάσπιση της υγείας των δημοτών μας και παράλληλα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους», ανέφερε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νατάσσα Μορφογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου