ΤΟΠΙΚΑ

Απεργούν οι αρχαιολόγοι

απεργούν-οι-αρχαιολόγοι-639378

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιείται σήμερα, διατυπώνουν οι αρχαιολόγοι τις έντονες αντιδράσεις τους για το σχέδιο νόμου που αφορά το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», ζητώντας την τροποποίησή του. Το σημείο τριβής και έντονων αντιδράσεων που διατυπώνονται από τους αρχαιολόγους είναι η απουσία, ουσιαστικά, αρχαιολογικού ελέγχου και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου προβλέπεται, όταν πρόκειται να ανεγερθεί κτιριακή εγκατάσταση, προκειμένου να «φιλοξενήσει» οικονομική δραστηριότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνεται ότι «το επίμαχο σχέδιο νόμου μειώνει σημαντικά, έως εκμηδενισμού, τη δυνατότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καθιστά την ελληνική επικράτεια ανεξέλεγκτο πεδίο, από άποψη αρχαιολογικού ελέγχου της σύγχρονης δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν θεωρούν την αποτροπή έμμεσης ή ακόμη και άμεσης βλάβης σε μνημεία ως στοιχείο που μπορεί να περιλαμβάνεται στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τοπικού τμήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ευαγγελία Σταμέλου, υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο νόμου , που έρχεται να ρυθμίσει την άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του, στο πνεύμα και σε όλες τις διατυπώσεις του, τις αρχαιότητες και συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντα που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τη στιγμή που η προστασία τους αποτελεί συνταγματική επιταγή, στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι καθίσταται πλέον ανύπαρκτος ο έλεγχος για την επίδραση των σύγχρονων δραστηριοτήτων στο πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ επιπλέον, πολλοί είναι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων ο υπό συζήτηση νόμος καθιστά αδύνατο τον έλεγχο και την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως σημειώνει η ίδια.

Παράλληλα η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αρχαιολόγων, παρατηρεί ότι στις περιπτώσεις που γίνεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα κληθεί ο ιδιώτης επενδυτής να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων μια σειρά από ελέγχους που μπορεί να καταστήσουν ακόμη και ανενεργή την επιχείρηση. «Υπάρχει επομένως το παράδοξο, ότι ενώ ο σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, να λειτουργήσει τελικά ως τροχοπέδη στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας» επισημαίνει η ίδια.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημαίνεται ότι «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του να σταθεί αντίθετος σε αυτή την απόπειρα δραστικής υποβάθμιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προτίθεται να το κάνει μέχρι την πλήρη αποτροπή της».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου