ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Εκδήλωση για τους πρόσφυγες του 1922 στη Ν. Ιωνία

κκε-εκδήλωση-για-τους-πρόσφυγες-του-1922-σ-641595

Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης, ιδιαίτερα τους απογόνους των προσφύγων του 1922, στην εκδήλωση με τίτλο, «1922, οι πρόσφυγες στο Βόλο. Η στάση του εργατικού κινήματος και η δράση του ΚΚΕ», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, έχει στόχο όπως τονίζουν οι διοργανωτές « να αναδείξει αυτήν την πραγματική ιστορία των μικρασιατών προσφύγων της πόλης μας, τα διδάγματα και συμπεράσματα στο σήμερα, μιας και αν και πέρασαν τόσα χρόνια είναι ίδιες οι αιτίες και οι ένοχοι που γεννούν τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά».

Στην ανακοίνωση της Τ.Ε Βόλου του ΚΚΕ εξάλλου επισημαίνεται ότι «Ο Βόλος δέχτηκε το μεγαλύτερο σε αναλογία αριθμό προσφύγων (περίπου 30% του ντόπιου πληθυσμού) τις χρονιές 1921-1924, αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» και πως «η αστική τάξη της πόλης, οι μεγαλοϊδιοκτήτες και μικροαστοί της εποχής αντιμετώπισαν από την πρώτη μέρα τους πρόσφυγες με περιφρόνηση, ως μέσο κερδοφορίας και κυρίως για να διαμορφώσουν το φτηνό εργατικό δυναμικό που χρειάζονται για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Σημειώνεται τέλος ότι « νεαρό τότε το ΚΚΕ, με τη συνεπή στάση του απέναντι στη μικρασιατική εκστρατεία και με τη δράση του στο εργατικό κίνημα, μπήκε στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση των προσφύγων, για την απόκρουση του ρατσιστικού δηλητηρίου, για την κοινή δράση των εργατών ανεξαρτήτου θρησκείας, καταγωγής, χρώματος.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου