ΤΟΠΙΚΑ

Πληθαίνουν οι παραβάσεις επιχειρήσεων σχετικά με την τήρηση εργατικής νομοθεσίας

πληθαίνουν-οι-παραβάσεις-επιχειρήσε-641652

Aλλάζει μορφή η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας στο Βόλο. Ενώ παραμένει υψηλά η μαύρη εργασία, πληθαίνουν και οι παραβάσεις για την πληρωμή των αποδοχών στο σύνολό τους.

Μάλιστα στην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Βόλου παρατηρείται αύξηση των παραβάσεων στην αμοιβή των εργαζόμενων, στις καταγγελίες που καταγράφουν οι επιθεωρητές κατά τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους ελέγχους που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός παραβάσεων που αφορούν στις μηνιαίες αποδοχές και ακολουθούν τα ρεπό και οι υπερωρίες.

Τα πρόστιμα που καταλογίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 9.500 ευρώ. Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένες παραβάσεις, για τις οποίες τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα των 15.000 ευρώ.

Τα δελτία των εργατικών διαφορών είναι γεμάτα με καταγγελίες για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, για εκβιασμούς ώστε να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις και να γίνουν μειώσεις μισθών. Καταγράφονται ακόμη μεγάλες και συχνές καθυστερήσεις δεδουλευμένων, εργασία εκτός έδρας χωρίς καταβολή της εκ του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης, αναγκαστική εργασία σε μέρες αργίας, επιβολή εξαήμερης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, απόλυση υπαλλήλων για συμμετοχή σε απεργία, ομαδικές απολύσεις κ.α.

Νέο κύμα ελέγχων

Στο μεταξύ, έρχεται νέο κύμα ελέγχων από ΙΚΑ και ΣΕΠΕ στο Βόλο. Το Υπουργείο Εργασίας άναψε το πράσινο φως για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της μαύρης εργασίας, ζητώντας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στη συγκρότηση κλιμακίων που θα προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Οι έλεγχοι θα αφορούν σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων με προσωπικό πάνω από δύο άτομα .

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου