ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για το τέρμιναλ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

ενδιαφέρον-για-το-τέρμιναλ-από-το-μουσ-684769

Πρόταση για εγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο τέρμιναλ κατατέθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο Οργανισμός, σε μία ύστατη προσπάθεια ο «Ιάσων» να βγει από την αχρηστία που τον καταστρέφει και να πάρει επιτέλους ζωή.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενδιαφέρεται να μετεγκατασταθεί στο ισόγειο του επιβατικού σταθμού, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε χώρους που παρουσιάζει, αλλά και να συνδράμει στην τόνωση του τουρισμού της πόλης.

Από το 2012, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί, μέχρι και σήμερα μετρά 12.000 επισκέψεις. Μάλιστα είναι το μοναδικό στο αντικείμενό του που υπάρχει για την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς άλλο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ορυκτά και απολιθώματα δε λειτουργεί.

Το Μουσείο στεγάζεται στην οδό Ζάχου με Μικρασιατών. Αρχικά αιτήθηκε την μετεγκατάστασή του στο κτίριο της πρώην ΑΝΕΜ στην οδό Λαρίσης, αλλά η προσπάθειά του απέβη άκαρπη. Η ανάγκη του για την εξασφάλιση κτιρίου με επαρκείς χώρους είναι επιτακτική. Πρόσφατα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεγαλύτερο χαυλιόδοντα, που ανήκε σε προγονικό είδος ελέφαντα που ζούσε στη Μαγνησία.

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, λέει ότι ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε στην περιοχή του Σέσκλου και από τη δεκαετία του ’70 εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης, τονίζει ότι ο χώρος του Μουσείου είναι περιορισμένος και για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

«Η μετεγκατάστασή μας στο τέρμιναλ θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών, που θα συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούμε για την εξέλιξη των ζώων στη Μαγνησία, όπως το «Ανακαλύπτω τους Δεινόσαυρους», τα ορυκτά και τα πετρώματα του Βόλου και του Πηλίου», προσθέτει.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκθέτει ορυκτά και πετρώματα απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και τη Μαγνησία και απολιθωμένους οργανισμούς ειδικά από την περιοχή του Σέσκλου και της Οθρυος, ενώ έχει ένα σημαντικό αριθμό από κορμούς δέντρων, που όμως δεν μπορεί να εκθέσει, λόγω ακριβώς της έλλειψης χώρων.

Τα εκθέματά του είναι ανεκτίμητης αξίας. Στην αίθουσα της εξέλιξης του ανθρώπου ο επισκέπτης μεταξύ των άλλων μπορεί να δει το κρανίο ενός ανθρωποειδούς, το οποίο βρέθηκε στο Μικρό Περιβολάκι του Νομού Μαγνησίας, ονομάζεται μεσοπίθηκος και έχει ηλικία 7 εκατομμύριων χρόνων. Εκεί υπάρχει μία πλήρης εικόνα για την εξέλιξη του ανθρώπου από τον αυστραλοπίθηκο μέχρι το σημερινό homo sapiens.

Στην αίθουσα της εξέλιξης της ζωής φιλοξενούνται απολιθωμένα οστά από καμηλοπάρδαλη, ρινόκερο, προγονικά είδη που βρέθηκαν στην περιοχή της Μαγνησίας και έζησαν πριν από δύο έως εφτά εκατ. χρόνια.

Επίσης, το Μουσείο φιλοξενεί και το παλαιότερο απολίθωμα κοχυλιού που έχει βρεθεί στη Θεσσαλία, τον αμωνίτη, ο οποίος εντοπίστηκε στην Όθρυ και έζησε στην εποχή των Δεινοσαύρων πριν 200 εκατ. χρόνια. Το Μουσείο έχει συνολικά τρεις αίθουσες του ανθρώπου, της γης και της εξέλιξης της ζωής.

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλαπλάσια απολιθώματα και εκθέματα που δυστυχώς δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε ελλείψει χώρων», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι «είναι κρίμα να υπάρχουν και να βρίσκονται σε αποθήκες στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης».

Οι κορμοί δέντρων, που το Μουσείο δεν δύναται να εκθέσει, έχουν πετρώσει από έκρηξη ηφαιστείου στη Χαλκιδική, τη Λέσβο και τον Εβρο και θα μπορούσαν να παρουσιάσουν με τον πλέον ζωντανό τρόπο πως ήταν η βλάστηση στην Ελλάδα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ο ΟΛΒ

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα συζητήσει τις προτάσεις που έχει (άλλη μία για λειτουργία Γυμναστηρίου στον πρώτο όροφο) στο επόμενο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Οι δύο διαγωνισμοί που προκήρυξε, ο ένας από την προηγούμενη Διοίκησή του και ο δεύτερος από τη σημερινή για να εκμισθώσει του χώρους του τέρμιναλ δυστυχώς απέβησαν άκαρποι.

Η παραχώρηση χρήσης των χώρων του ισογείου και του πρώτου ορόφου του κτιρίου είχε ελάχιστη μηνιαία τιμή για προσφορές τα 4.000 ευρώ για τους χώρους του ισογείου και 8.000 ευρώ για τους χώρους του πρώτου ορόφου.

Οι προς ενοικίαση χώροι για λειτουργία εμπορικών καταστημάτων ή τη στέγαση γραφείων είναι τεράστιοι λόγω των αρχικών σκοπών λειτουργίας του επιβατικού σκοπού και γι’ αυτό τα ανταλλάγματα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η νυν διοίκηση, πάντως, του Οργανισμού δεν προτίθεται να αφήσει τον «Ιάσονα» αναξιοποίητο χωρίς να εξαντλήσει έστω όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Ο επιβατικός σταθμός αποπερατώθηκε το 2009 και μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητος, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου που στόχευε στην αύξηση της κρουαζιέρας.

ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΦΟΙΗΤΕΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Η ίδρυση του Μουσείου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πήρε σάρκα και οστά όταν δύο Βολιώτες φοιτητές Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος και η Αγγελική Ρεϊζοπούλου, αποφάσισαν πριν τέσσερα χρόνια να προβάλουν την κληρονομιά αυτού του τόπου.

Οι δυο γεωλόγοι ίδρυσαν το Νομικό Πρόσωπο, το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και άνοιξε και θέσεις εργασίας.

Η λειτουργία του Μουσείου έχει προβάλει τη Μαγνησία στα πέρατα του κόσμου. Οι επιστήμονές του, πριν λίγα χρόνια, ανακάλυψαν ένα μοναδικό είδους αμφιπόδου, μία γαριδούλα, η οποία ζει στο σπήλαιο Μελισσότρυπα στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας στη Θεσσαλία και δεν υπάρχει σαν είδος πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εχουν μελετήσει τα σπήλαια της Οθρυος. Εχουν καταγράψει τα γεωλογικά μνημεία της Μαγνησίας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτουργεί καθημερινά 10-2 το πρωί και το Σαββατοκύριακο 11-2 το πρωί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι 2421036555.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου