ΤΟΠΙΚΑ

3.177 επιχειρήσεις σε διακοπή εργασιών την τελευταία διετία στη Μαγνησία

3-177-επιχειρήσεις-σε-διακοπή-εργασιών-τη-119098

Τραγικά τα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικότητας

Τεράστια συρρίκνωση έχει υποστεί η επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια με το οικονομικό περιβάλλον των επιχειρηματιών να μεταβάλλεται καθημερινά απ’ ότι φαίνεται από το κακό στο χειρότερο. Τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία είναι δραματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Βόλου, τρεις χιλιάδες εκατόν εβδομήντα επτά επιχειρήσεις δήλωσαν διακοπή της δραστηριότητάς τους, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα τα δύο τελευταία χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα με κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενα σημαντικό μέρος αυτών, πάντως, που προσεγγίζει το 40% εκτιμάται ότι παρέμειναν σε λειτουργία εδώ και χρόνια μόνο Μητρώο της Εφορίας Βόλου και προέβησαν στην τυπική διακοπή προφανώς φοβούμενοι τα οικονομικά μέτρα.

Το 2015 παρά τις δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παρουσιάζεται μείωση στις καταργηθείσες επιχειρήσεις της τάξεως του 16%. Συνολικά έγιναν 1.450 διακοπές εργασιών από 1.727 που ήταν το 2014, χρονιά που κατέγραψε ρεκόρ στην παύση εργασιών την τελευταία τριετία, καθώς το 2013 έγιναν 1.650 καταργήσεις επιχειρήσεων.

Η οικονομική ασφυξία οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις στο Τμήμα Μητρώου της Εφορίας Βόλου για κατάργηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο δραστηριοποίησής τους δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, πρόκειται για επιχειρήσεις με κάθε είδους δραστηριότητα.

Εκτός ρύθμισης

εκατοντάδες επιχειρηματίες

Η δυσμενής οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας είπε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν ρύθμιση των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ από το 2013 και μετά βγήκαν εκτός ρύθμισης το τελευταίο 4μηνο του 2015.

Οπως εξήγησε, «σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, περί τους 190.000 οφειλέτες είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ποσό που τέθηκε προς τακτοποίηση ανέρχονται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 15 Δεκεμβρίου 2015 έδειξε ότι στη ρύθμιση είχαν απομείνει περίπου 105.000 οφειλέτες, με το ποσό που να περιμένει για είσπραξη το ταμείο να είναι λιγότερο από 750 εκατ. ευρώ».

Σ’ ένα τετράμηνο απεντάχθηκαν από τη ρύθμιση περίπου 85.000 επαγγελματίες, καθώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Πλαστάρας είπε ότι «το ταμείο λόγω αυτής της τακτικής έχασε το δικαίωμα να προσβλέπει σε κάλυψη χρεών ύψους 1,4 δισ. ευρώ έστω και σε βάθος χρόνου 100 μηνιαίων δόσεων. Εντός της διαδικασίας των ρυθμίσεων είναι πλέον λιγότεροι από 99.000 οφειλέτες».

Για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι επιτακτική ανάγκη να δίνεται παράταση στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών και να μην πέφτει η ρύθμιση την επομένη της μη πληρωμής. Η ΟΕΒΕΜ παρενέβη για το θέμα και προς τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΕ Δημήτρη Χριστοφορίδη δίχως όμως μέχρι σήμερα να λάβει απάντηση.

Συγκεκριμένα η ΟΕΒΕΜ ζητούσε παράταση εφτά ημερών για την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών, καθώς πολλοί συνταξιούχοι γονείς καλύπτουν τις εισφορές των παιδιών τους, με αποτέλεσμα αρκετοί ασφαλισμένοι εντός ρύθμισης να αναμένουν τη σύνταξη των γονέων τους για να καλύψουν την οφειλή τους.

«Η πρόταση της ομοσπονδίας κινείται και προς την κατεύθυνση του αυτονόητου και λογικού, καθώς διαπιστώνεται από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα ότι υπάρχει αδυναμία να καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές» είπε ο κ. Πλαστάρας.

Να επισημανθεί ότι πάγιο αίτημα των επαγγελματιοβιοτεχνών είναι να παγώσουν οι οφειλόμενες εισφορές και να αφαιρεθούν στο τέλος του επαγγελματικού βίου από τη σύνταξη. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους τουλάχιστον όσο θα διαρκέσει η κρίση να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όποια ασφαλιστική κατηγορία θέλουν, ακόμη και την κατώτερη, καθώς αν ενεργοποιηθούν οι μισοί από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα εισρεύσουν στα ταμεία 600 εκατ. ευρώ.

Οι υπάρχουσες ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, οι υπάρχουσες ρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τους επαγγελματίες καθώς προβλέπουν αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών σε δώδεκα δόσεις. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ εξήγησε ότι αν ένας ασφαλισμένος χρωστάει στον ΟΑΕΕ 12.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλλει το μήνα 1000 ευρώ (από τα οφειλόμενα) συν 451 ευρώ (τρέχουσες εισφορές). «Χρειάζεται να αυξηθούν οι δόσεις. Οι επαγγελματίες έχουν υποστεί σημαντική μείωση του τζίρους του και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου