ΤΟΠΙΚΑ

Καλό κουράγιο στους Έλληνες!

καλό-κουράγιο-στους-έλληνες-851206

Να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν, με έμφαση στην περικοπή μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ή θα ελέγξετε το χρέος ή το χρέος θα ελέγξει τα οικονομικά σας, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ζήτησε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Ο κ. Ρεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας να στηρίξουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά.
Τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στις προσπάθειές της να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση.
Παρ όλα αυτά, είπε, επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν ζήτησε διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εστιάζουν στο σκέλος των δαπανών και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Οι αγορές πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος, στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη διάρκεια της ημέρας με την ελληνική κυβέρνηση (τον πρωθυπουργό, τον Θ. Πάγκαλο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τη Λ. Κατσέλη και τον Ανδρ. Λοβέρδο) είπε ότι αισθάνθηκε την αποφασιστικότητα της να λάβει τα αναγκαία μέτρα και πρόσθεσε πως αν πετύχει στην εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης.
«Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ζει μόνιμα πέρα από τις δυνατότητές της» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση πως με το νέο πακέτο μέτρων η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτή είναι κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας, ανέφερε.

Για το σχέδιο στήριξης και το 14ο μισθό
Αναφορικά με το σχέδιο στήριξης από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε μόνο ότι η Ευρωζώνη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει τα μέσα για να το πετύχει.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να διασφαλίσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης. Έχουμε τους τρόπους και τα μέσα να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες και φήμες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κοπεί ο 14ος μισθός, είπε: «Δεν θα λάβετε μια ξεκάθαρη απάντηση. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου για μισθοδοσία. Εναπόκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν πρότεινε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Όλι Ρεν ευχήθηκε στα ελληνικά «καλό κουράγιο».

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Ρεν

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές δυσκολίες. Επισήμανε, δε, ότι από τη συνάντηση του με τον υπουργό, προκύπτει ότι “εφαρμόζονται μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και τα χαιρετίζουμε”. Ωστόσο, πρόσθεσε ο επίτροπος, “κατά την άποψή μας υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν”. Κατέληξε λέγοντας πως γνωρίζει ότι “η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στην τροχιά που πρέπει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπήρξε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση και ότι ανέλυσε στον επίτροπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται για τις μεγάλες αλλαγές για τον προϋπολογισμό, τη φορολογία, το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Συνάντηση Κατσέλη – Ρεν
Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ολι Ρεν, στο υπουργείο Οικονομικών η Λούκα Κατσέλη. Συζητήθηκε το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Ρεν για τις βασικές πολιτικές όπως για παράδειγμα για την προβλεπόμενη δαπάνη των 10,3 δισ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την πορεία του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (2007-2013) η απορρόφηση του οποίου βρίσκεται στο 6% και αναμένεται να ξεπεράσει το 15% το 2010. Επίσης, όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, ενημέρωσε τον επίτροπο για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιαίτερα για την προώθηση της απλούστευσης των όρων αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ενημερώθηκε ο επίτροπος για το νέο αναπτυξιακό νόμο και για τη δέσμη των πολιτικών που αφορούν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, καθώς και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Η κ. Κατσέλη είπε, ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έμπρακτη στήριξή της για την προώθηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε, επίσης, συναντήσεις με Πάγκαλο, Λοβέρδο και Ξενογιαννακοπούλου.


Τα νέα μέτρα

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, “θέλουν” έως την Τετάρτη να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμάται, ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομία ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και “ζυγίζεται” ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πάρει σάρκα και οστά την Παρασκευή στο Βερολίνο. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το επικρατέστερο, όμως, αυτού σενάριο, είναι να ανακοινωθεί με ποια μορφή οι γερμανικές τράπεζες θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής χρηματοδότησης, αλλά και με ποιους όρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου