ΤΟΠΙΚΑ

Στο πόδι βρίσκεται η Ζαγορά για την απομάκρυνση της αστυνομίας

στο-πόδι-βρίσκεται-η-ζαγορά-για-την-απο-216497

Συγκαλείται αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου και σε πρόσκληση συμμετοχής σε τοπικούς φορείς, προχωράει ο δήμος προκειμένου να σχηματοποιήσει σε άμεσο χρόνο τις αντιδράσεις για την απομάκρυνση του Αστυνομικού Σταθμού από τη Ζαγορά και την εξυπηρέτηση όλο του δήμου από τον Α.Σ. Ανακασιάς, που λειτουργεί μερικές στροφές μετά τις Αηδονοφωλιές στο Βόλο, δίπλα στο ημιτελές κτίριο που θα στέγαζε το Δημαρχείο Ιωλκού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου που βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στην ιδρυτική συνέλευση για την υπογραφή του καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας υπό την επωνυμία «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», επισήμανε πως επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα και αύριο Πέμπτη θα συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής προκειμένου να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίθεσης στην εγκατάλειψη της περιοχής χωρίς αστυνόμευση.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών στη Μαγνησία, προβλέπει την κατάργηση της παρουσίας αστυνομικής υπηρεσίας στη Ζαγορά, το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού στον οποίο υπηρετούν 4 αστυνομικοί με 24ωρο κυκλικό ωράριο και την «εξυπηρέτηση» της περιοχής από τον Αστυνομικό Σταθμό Ανακασιάς, που βρίσκεται στην πλατεία Ανακασιάς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σήμερα στον Α.Σ. Ζαγοράς υπηρετούν 4 αστυνομικοί. Κάθε 24ωρο ένας αστυνομικός, βρίσκεται στο κτίριο του Αστυνομικού Σταθμού και μόλις τελειώσει το 24ωρο, παραδίδει στον επόμενο και λαμβάνει τρία «αδιάθετα», δηλαδή τρία 24ωρα χωρίς υπηρεσία κ.ο.κ.

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν καλύπτει ανάγκες αστυνόμευσης καθώς είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να βρίσκεται σε 24ωρη υπηρεσία. Επισημαίνουν πως ο αστυνομικός υλοποιεί στην ουσία υπηρεσία φύλαξης του κτιρίου και δεν έχει νόημα η ύπαρξή του σε ένα χώρο από τον οποίο δεν μπορεί να απομακρυνθεί για να επιληφθεί συμβάντος.

«Πληρώνοντας τρία ωράρια, στην ουσία έχουμε ένα καθώς από τη λήξη του πρωινού ωραρίου και μετά, μέχρι το άλλο πρωί, δεν παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες στους πολίτες. Κατά συνέπεια μόνο το 1/3 της σημερινής παρουσίας χρειάζεται κι αυτό μπορεί να προσφερθεί με την καθημερινή πρωινή μετακίνηση αστυνομικού για διοικητικές υπηρεσίες. Αντί να πληρώνουμε τις άλλες δύο βάρδιες για να κάθεται ο αστυνομικός κλειδωμένος στον Αστυνομικό Σταθμό να φυλάει τους τοίχους και τις πινακίδες, προτιμούμε να στέλνουμε περιπολίες συνδυαστικά από Μηλιές και από Ανακασιά ή και με αυτοκινούμενη μονάδα, η οποία με την μικτή σύνθεση που θα έχει, μπορεί να πραγματοποιεί και επέμβαση – διαχείριση περιστατικών», αναφέρει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. για τον σχεδιασμό της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης επισημαίνει ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. «Δεν νοείται να μείνει όλη η περιοχή χωρίς μόνιμη αστυνομική παρουσία. Κάθε Καλλικρατικός δήμος διαθέτει και μια αστυνομική υπηρεσία. Μόνον ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου θα στερηθεί αστυνομικών υπηρεσιών και γιατί; Ετσι έκαναν και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες με συνέπεια η περιοχή σταδιακά να απογυμνώνεται και οι κάτοικοί της να μην εξυπηρετούνται, να αισθάνονται ότι ζουν κι εργάζονται σε περιοχή μειωμένης παρουσίας κρατικών υπηρεσιών.

Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Οπως έχει ο κάθε Καλλικρατικός δήμος, έτσι και ο δήμος μας, δηλαδή οι δημότες μας θα εξυπηρετούνται όπως και σήμερα στη Ζαγορά. Που ακούστηκε να φεύγει ο άλλος από το Πουρί, το Χορευτό, το Μούρεσι κ.α. και να φτάνει στην Ανακασιά, δηλαδή στην είσοδο του Βόλου για αστυνομική υπηρεσία. Σχεδιασμοί που γίνονται ερήμην του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, δεν θα γίνουν αποδεκτοί και για αυτό συγκαλούμε αύριο Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο και τους μαζικούς φορείς της περιοχής για να συντονίσουμε τις κινήσεις μας», καταλήγει ο κ. Κουτσάφτης.

Στην αυριανή συνεδρίαση έχουν κληθεί οι Εκκλησιαστικές Αρχές του δήμου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου, ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ζαγοράς, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου και η Ενωση Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζεύς».

«Το κατεπείγον της συνεδρίασης, αναφέρει στην πρόσκληση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημ. Χιώτης έγκειται στο γεγονός ότι δρομολογούνται άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Κράτους για την απομάκρυνση του Αστυνομικού Σταθμού Ζαγοράς και τη συνεπεία αυτών απουσία αστυνομικής δύναμης στο Δήμο μας, η οποία καθιστά αναγκαία τη λήψη απόφασης για τον τρόπο και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου