ΤΟΠΙΚΑ

Στο Δικαστήριο Ανηλίκων 60 υποθέσεις

στο-δικαστήριο-ανηλίκων-60-υποθέσεις-706120

Με φορτωμένο πινάκιο τόσο ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που συσσωρεύτηκαν λόγω της αποχής των δικηγόρων, όσο και για το είδος των αδικημάτων που είναι πιο βαριάς μορφής παραβατικότητας σε σχέση με αλλοτινές εποχές, συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου και το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων με συνολικά περισσότερες από 65 υποθέσεις.

Πρόκειται για τις πρώτες δικασίμους για το νέο δικαστικό έτος με τα Δικαστήρια ελλείψει αιθουσών να γίνονται εκ νέου για άλλη μία χρονιά στο Γραφείο Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων (Μονομελές) και στο Γραφείο του Προέδρου Πρωτοδικών Βόλου (Τριμελές).

Το Τριμελές Δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δικάσει τρεις υποθέσεις ανηλίκων και η μία από αυτές αφορά σε ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και οι δύο σε ληστείες.

Το Μονομελές που έχει και τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων, θα δικάσει περίπου δεκαπέντε υποθέσεις ΚΟΚ, παραβιάσεις όρων διαμονής, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κλοπές, ναρκωτικά, επικίνδυνη σωματική βλάβη, σωματική βλάβη κ.α.

Το πινάκιο της δικασίμου του Μονομελούς έχει περίπου 60 υποθέσεις προς εκδίκαση. Μεγάλο μέρος των υποθέσεων αυτών αφορούν στις παραβιάσεις των όρων διαμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τρέχον μήνα τα Δικαστήρια απασχόλησαν τουλάχιστον 30 τέτοιες υποθέσεις.

Τα Δικαστήρια Ανηλίκων συνεδριάζουν μία φορά το μήνα. Το χρόνο δικάζουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 500 υποθέσεις. Υποθέσεις ανηλίκων εκτιμάται ότι θα παραγραφούν με την ισχύ του Νόμου 4411/16 αν και δεν θα είναι πολλές σε αριθμό, καθώς οι δίκες δεν έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής.

Οι υποθέσεις του Τριμελούς

Για αδικήματα κακουργηματικού περιεχομένου κατηγορούνται τρεις ανήλικοι για ξεχωριστές υποθέσεις του 2015, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω της προστασίας που τους παρέχει ο Νόμος.

Η παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων

Να επισημανθεί ότι το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον έχει το σημαντικότερο ρόλο στην εκδήλωση της παραβατικής συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων.

Μελέτη του Γραφείου Υπηρεσίας Επιμελητών Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου, για τα δικαστικά έτη 2011-2011, 2012-2013 που παρουσιάστηκε στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης απέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η αρνητική γονεϊκή εμπειρία και η απουσία φροντίδας προδιαθέτει τα παιδιά σε παραβατική συμπεριφορά.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η συνεχής παραμέληση και η απουσία γονικού ελέγχου οδηγούν σε επανάληψη παραβατικών συμπεριφορών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου