ΕΛΛΑΔΑ

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα για το μεταναστευτικό

τι-περιλαμβάνουν-τα-μέτρα-για-το-μεταν-347597

Οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης, ανακοίνωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργών για το μεταναστευτικό.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, έκανε έκκληση σε ΜΚΟ, κοινωνικές ομάδες, αλλά και τους εφοπλιστές να βοηθήσουν καθένας από την πλευρά τους, με τους τελευταίους να διαθέσουν πλωτά σκάφη για την φιλοξενία προσφύγων.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, συστάθηκε ομάδα συντονισμού από τα υπουργεία Ανάπτυξης και μεταναστευτικής πολιτικής που θα συντονίσει τα εννέα ταμεία χρηματοδότησης που περιέχουν δράσεις για την αντιμετώπιση προσφυγικού. Τα δύο από αυτά, το Ταμείο Ασύλου προσδοκά να λάβει 400 εκατ. ευρώ από ΕΕ και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων έχει 330 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό.

Τόνισε, δε, ότι 10 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με ανάλογη εμπειρία, θα διατεθούν στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να βοηθήσουν και να εργαστούν σε τεχνικά ζητήματα. Το σύνθημα του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης, είναι «σώζουμε τους πρόσφυγες, διώκουμε τους δουλεμπόρους», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης κάνοντας λόγο για χλιαρή, έως τώρα ανταπόκριση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζώης, από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Τέλος, τη δυνατότητα δημιουργίας κι άλλων πρότυπων οικισμών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όπως εκείνου που λειτουργεί στον Ελαιώνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, στη σημερινή σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου