ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον 50 αποφοίτων των ΕΠΑΛ για θέσεις μαθητείας

ενδιαφέρον-50-αποφοίτων-των-επαλ-για-θέσ-577911

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα και πρακτική άσκηση ξεκινά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Πενήντα απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από τη Μαγνησία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο θεσμό της μαθητείας που εισάγεται φέτος για πρώτη χρονιά στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πρόκειται για αποφοίτους ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που θα κληθούν να μαθητεύσουν για εννέα μήνες σε υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάνοντας την πρακτική τους άσκηση, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία πάνω στο αντικείμενό τους και αμειβόμενοι με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Χθες, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διευθυντών των ΕΠΑΛ με τον υπεύθυνο του προγράμματος μαθητείας για το νομό, Φώτη Πιτσιάβα, για να οριστούν τα τμήματα μαθητείας που θα λειτουργήσουν στο νομό.

Ήδη στη Μαγνησία άνοιξαν περί τις 60 θέσεις εργασίας, εν των οποίων οι 36 σε δήμους του νομού: είκοσι στον Δήμο Αλμυρού, δέκα στο Δήμο Βόλου και έξι στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Οι υπόλοιπες θέσεις άνοιξαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι θέσεις μαθητείας που άνοιξαν στο νομό, αφορούν σε επτά ειδικότητες για φέτος: υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων εγκατατάσεων και δικτύων, τεχνικός οχημάτων, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής, τεχνικός φυτικής παραγωγής και βοηθός νοσηλευτή.

Θα δημιουργηθούν εννέα τμήματα μαθητείας στα ΕΠΑΛ Αλμυρού, Βελεστίνου, 1ο και 2ο Ν. Ιωνίας και 3ο Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιάβα, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που αποφοίτησαν από τις ειδικότητες για τις οποίες άνοιξαν θέσεις μαθητείας, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στα λύκεια προκειμένου να καταθέσουν αίτηση προεγγραφής.

Κανονικά η μαθητεία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου, εκτιμάται όμως ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει τελικώς να υλοποιείται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι διάρκειας 9 μηνών. Περιλαμβάνει μαθήματα στα εργαστηριακά κέντρα του νομού (στα δύο Ε.Κ. του Βόλου και στο Ε.Κ. Αλμυρού), συνολικής διάρκειας 203 ωρών και μαθητεία στις θέσεις εργασίας, 28 ώρες την εβδομάδα. Μία φορά την εβδομάδα, οι μαθητευόμενοι θα παρακολουθούν μαθήματα στο Ε.Κ. διάρκειας επτά ωρών και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας θα απασχολούνται εργασιακά. Θα αμείβονται δε, με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, περίπου 350 ευρώ το μήνα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου