ΔΙΕΘΝΗ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Απελευθερώθηκαν 163 παιδιά-στρατιώτες

κεντροαφρικανική-δημοκρατία-απελευ-358076

Μια ομάδα αποτελούμενη από 163 παιδιά-στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και πέντε κορίτσια, απελευθερώθηκαν από πολιτοφύλακες αντι-μπαλακά στο Μπαταφόνγκο, στα δυτικά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η Unicef από τη Λιμπρεβίλ του Κονγκό.

Συνολικά 645 παιδιά-στρατιώτες έχουν απελευθερωθεί από τις ένοπλες οργανώσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μετά την υπογραφή, τον περασμένο Μάιο, μιας συμφωνίας με τη Unicef.

“Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί μια ένδειξη ότι εφαρμόζεται η δέσμευη που ανέλαβαν οι ηγέτες αυτών των ομάδων, στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης και συμφιλίωσης” στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) στο Μπανγκουί, ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ.

Οι αρχηγοί οκτώ ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι χριστιανοί πολιτοφύλακες αντι-μπαλακά και οι μουσουλμάνοι πρώην αντάρτες Σελεκά –οι δύο κυριότεροι πρωταγωνιστές του εμφυλίου– δεσμεύτηκαν να αφήσουν ελεύθερα πολλές χιλιάδες παιδιά που είχαν στρατολογήσει για να πολεμήσουν στις τάξεις τους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την εθνική συμφιλίωση.

“Ελπίζουμε να αφεθούν ελεύθερα εκατοντάδες παιδιά ακόμη πριν από το τέλος του έτους”, πρόσθεσε ο Φαλ.

Η Unicef εκτιμά ότι 6.000-10.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2013.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου