ΔΙΕΘΝΗ

Οι Κοζάκοι «Εκατό Λύκοι» και ο βρώμικος πόλεμος

οι-κοζάκοι-εκατό-λύκοι-και-ο-βρώμικο-353645

Στον ακήρυκτο εμφύλιο της Ουκρανίας δεν δρουν μόνο τα τάγματα θανάτου των ακροδεξιών εθνικιστών και των θαυμαστών του Αδόλφου Χίτλερ που, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έκαψαν ζωντανούς δεκάδες ρωσόφωνους πυρπολώντας αδίστακτα το κτίριο των τοπικών συνδικάτων στο λιμάνι της Οδησσού. Υπάρχουν και οι ρώσοι παραστρατιωτικοί. Οι «Εκατό Λύκοι», μια οργάνωση με σκοτεινή ιστορία, «διεξάγει βρώμικο πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία στη θέση των ρώσων στρατιωτών», σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού «Time». Απεσταλμένος του περιοδικού βρέθηκε στην περιοχή και μίλησε με τον διοικητή και τους άνδρες του για τα κίνητρα αλλά και για τους δεσμούς τους με τη Μόσχα.

«Πριν από έναν μήνα, λίγο αφότου έφθασα στην Ανατολική Ουκρανία, μία ομάδα ρώσων παραστρατιωτικών, γνωστών ως οι “Εκατό Λύκοι”, έκλεψαν ένα παλιό φορτηγό από ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και χρησιμοποίησαν σπρέι για να το αλλάξουν. Δεν έβγαλαν την μπλε σειρήνα από την οροφή, αφού έδειχνε να τους δίνει έναν αέρα εξουσίας καθώς περιφέρονταν στις πόλεις που ελέγχουν. Αλλά στο καπό του μαύρου, ρωσικού Hunter SUV, ζωγράφισαν το έμβλημά τους – το προφίλ ενός λύκου που βρυχάται. Επί εβδομάδες η κυβέρνηση του Κιέβου, μαζί με τους συμμάχους της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προσπαθούσαν να βρουν απτές αποδείξεις για τη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Ουκρανία. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πιο μακριά από τους “Εκατό Λύκους”. Σε διαφορετικές συνεντεύξεις τις περασμένες τρεις εβδομάδες, τέσσερις από τους βαριά οπλισμένους μαχητές της οργάνωσης παραδέχθηκαν ότι προέρχονται από τη ρωσική περιοχή Κουμπάν. Ανήκουν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις Κοζάκων που είναι στην υπηρεσία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, και υποστηρίζουν ότι δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ώσπου να κατακτήσουν την Ουκρανία ή να πεθάνουν προσπαθώντας» αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού.

«Είμαστε εθελοντές με ιδανικά»

Φυσικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται ότι βρίσκονται στην υπηρεσία του και οι ίδιοι αρνούνται ότι πληρώνονται, εξοπλίζονται ή πολεμούν για το Κρεμλίνο. Υποστηρίζουν ότι είναι εθελοντές που κινούνται «από τα ιδανικά της αδελφότητας των Κοζάκων, του ρωσικού πατριωτισμού και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στη διάρκεια της ρωσικής επέμβασης στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία τον περασμένο Μάρτιο κοζάκοι παραστρατιωτικοί είχαν υπηρετήσει στο πλευρό του ρωσικού στρατού. Αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που δεν λειτουργούν ως επικουρική δύναμη. Στην Ανατολική Ουκρανία οι «Εκατό Λύκοι» σχημάτισαν τον πυρήνα των δυνάμεων που το τελευταίο διάστημα κατέλαβαν διάφορες πόλεις της περιοχής. Λένε ότι το βασικό οπλοστάσιό τους προέρχεται από κτίρια της ουκρανικής αστυνομίας και δυνάμεων ασφαλείας στα οποία εφόρμησαν τον Απρίλιο.

«Για κάθε Κοζάκο που σκοτώνουν, εμείς θα σκοτώνουμε εκατό από τους άνδρες τους» είπε στο «Time» ένας από τους παραστρατιωτικούς της οργάνωσης με το ψευδώνυμο Βοντόλαζ (Δύτης). «Δεν θα τους σκοτώνουμε απλά. Θα στέλνουμε τα πτώματά τους πίσω στις μητέρες τους μέσα σε σακούλες» προσέθεσε.

Ο διοικητής της οργάνωσης είναι ένας ρώσος πολίτης που ονομάζεται Γεβγκένι Γεβγκενίεβιτς Πονομάριοφ και έχει το ψευδώνυμο Μπάτια (Μπαμπάς). Ο 38χρονος διοικητής των «Εκατό Λύκων» κατάγεται από την πόλη Μπελορετσένκ στη Νότια Ρωσία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι «Εκατό Λύκοι» σχηματίστηκαν πολύ πριν ο Πούτιν ενσωματώσει τους κοζάκους παραστρατιωτικούς στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Σχηματιστήκαμε τη δεκαετία του 1990. Βρεθήκαμε, οργανωθήκαμε και αρχίσαμε να δρούμε όπου πιστεύαμε ότι κινδύνευαν η ρωσική ορθοδοξία, οι πιστοί ή η ρωσική αυτοκρατορία» σχολίασε.

Με ρίζες στις αρχές του 20ού αιώνα

Η ιστορία της οργάνωσης εντοπίζει τις ρίζες της στις αρχές του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε ως δύναμη ιππικού από τον ρώσο συνταγματάρχη Αντρέι Σκούρο, έναν Κοζάκο από την περιοχή του Κουμπάν. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι άνδρες του απέκτησαν τη φήμη των πιο βίαιων στον ρωσικό στρατό.

Στη διάρκεια της υπηρεσίας τους προς τον τσάρο Νικόλαο Β’ ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι από τη σημαία τους με σήμα ένα κεφάλι λύκου σε μαύρο φόντο. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και ως το 1920 η οργάνωση διασκορπίστηκε και ο Σκούρο μαζί με άλλους αξιωματικούς του τσαρικού καθεστώτος τράπηκε σε φυγή στην Ευρώπη. Επί Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν οι Κοζάκοι έπεσαν θύματα μαζικών διωγμών από το σοβιετικό καθεστώς, οι αξιωματικοί τους δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν. Το 2005 ο Πούτιν υπέγραψε έναν νόμο που επανέφερε τους Κοζάκους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα στόχος τους, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι να διαμελίσουν την Ουκρανία και το μεγαλύτερο μέρος της να απορροφηθεί από τη Ρωσία.

«Σημειώστε αυτό: Δεν υπάρχει χώρα που να λέγεται Ουκρανία» λέει στο «Time» ο Αλεξάντρ Μοζάεφ, που φέρει το ψευδώνυμο Μπαμπάι (Μπαμπούλας).

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου