ΔΙΕΘΝΗ

«Guardian»: Οι αμερικανοί αστυνομικοί πατούν εύκολα τη σκανδάλη

guardian-οι-αμερικανοί-αστυνομικοί-πατούν-444034
Διχάζει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ η ολοένα και πιο έντονη στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής αστυνομίας και τα βίαια περιστατικά στα οποία αυτή εμπλέκεται, συχνά με θύματα αθώους πολίτες ή και παιδιά. Σύμφωνα με εκτενή ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», εντείνεται η κριτική εναντίον της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα με πολλές ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαμαρτύρονται πως ο αμερικανός πρόεδρος ανέχεται τη βιαιότητα και τον αυταρχισμό των περιβόητων ομάδων καταστολής SWAT.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αστυνομικής επέμβασης στην πόλη Κορνίλια της Πολιτείας της Τζόρτζια, πριν από μερικές εβδομάδες: μια ομάδα SWAT εισέβαλε στο σπίτι της Αλέσια Φονεσαβάνα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας εναντίον βαρόνων ναρκωτικών στις 28 Μαΐου. Τα μέλη της ομάδας εισέβαλαν στο δωμάτιο του δίχρονου αγοριού της, το οποίο εκείνη την ώρα κοιμόταν, και πέταξαν χωρίς κανέναν δισταγμό μια χειροβομβίδα αναισθητοποίησης (stun grenade) μέσα στην κούνια του επειδή θεώρησαν πως στο δωμάτιο κρύβεται ένας άνδρας που κατείχε ναρκωτικά και όπλα. Απεδείχθη ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, όμως το αγοράκι υπέστη βαριές κακώσεις και σοβαρά εγκαύματα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο στήθος του.
Μια χειροβομβίδα στην κούνια του μωρού
«Η χειροβομβίδα προσγειώθηκε στην κούνια του και εξερράγη στο μαξιλάρι του, δίπλα στο πρόσωπό του. Πήγαμε να τον δούμε και ολόκληρο το πρόσωπό του είχε ανοίξει. Εχει ένα μεγάλο κόψιμο στο στήθος του. Είναι μόλις 19 μηνών και δεν έκανε τίποτα» είπε κατόπιν συντετριμμένη η μητέρα του άτυχου μωρού, με τον αρχηγό της αστυνομίας Ρικ Ντάρμπι να δηλώνει πως ήταν «μια άτυχη στιγμή της ομάδας μας». Και να ήταν μόνο αυτή, το ένα μεμονωμένο περιστατικό: όπως τονίζεται σε μελέτη που διενήργησε η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 έλαβαν χώρα 818 επιχειρήσεις της SWAT σε 11 διαφορετικές αμερικανικές Πολιτείες. Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν κατά λάθος επτά αθώοι Αμερικανοί και να τραυματιστούν άλλοι 46 άνθρωποι.
Οπως τονίζεται στην έρευνα, οι ομάδες SWAT, αστυνομικές παραστρατιωτικές μονάδες που σχηματίστηκαν για την καταστολή κοινωνικών ταραχών και τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων, όπως ομηρείες και ανακατάληψη κτιρίων, σταδιακά και υπό την ανοχή της κυβέρνησης άρχισαν να διευρύνουν τα πεδία δράσης τους και πλέον εισβάλλουν βίαια σε σπίτια πολιτών με πλήρη εξάρτυση, κράνη, μάσκες και όπλα προκειμένου να συλλάβουν μικροεγκληματίες που κατηγορούνται για οικονομική απάτη, απλές κλοπές και χρήση ναρκωτικών, αυτά δηλαδή για τα οποία πρέπει να κινητοποιηθεί η κανονική αστυνομία και όχι οι παραστρατιωτικοί. «Το 62% των επεμβάσεων των SWAT ήταν για ελέγχους για ναρκωτικά, ενώ ένα 79% των επεμβάσεών τους αφορούσε επιδρομές σε απλά σπίτια αμερικανών πολιτών. Μόλις το 7% των επεμβάσεών τους κατά το διάστημα 2010-2013 είχε να κάνει με τον πραγματικό λόγο ύπαρξής τους, δηλαδή καταστάσεις ομηρείας ή διάλυση οδοφραγμάτων σε βίαιες διαδηλώσεις» σημειώνει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
45.000 επιχειρήσεις σε έναν χρόνο
Ο Πίτερ Κράσκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, οδηγήθηκε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα στην πρόσφατη έρευνά του σχετικά με την αύξηση στη χρήση παραστρατιωτικών μεθόδων εκ μέρους της αστυνομίας: συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι ενώ οι ομάδες SWAT έδρασαν σε ειδικές αποστολές 3.000 φορές μέσα στη δεκαετία του 1980, το 2005 ο αριθμός των επιχειρήσεών τους είχε αυξηθεί στις 45.000, δηλαδή δεκαπενταπλασιάστηκε. Ο Κράσκα υπολογίζει ότι το 2007 πάνω από το 80% των αστυνομικών τμημάτων στις ΗΠΑ, σε πόλεις με πληθυσμό μόλις μεταξύ 25.000 και 50.000 κατοίκων, διέθεταν ομάδα SWAT, συγκριτικά με το 20% στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μάλιστα, οι στατιστικές δείχνουν πως ο κίνδυνος θανάτου ενός αμερικανού πολίτη από τις ειδικές δυνάμεις SWAT είναι οκτώ φορές υψηλότερος σε σχέση με την πιθανότητα θανάτου από μια πράξη τρομοκρατίας! Σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», o βαρύς οπλισμός των ομάδων SWAΤ τυγχάνει κρατικής χρηματοδότησης: από το 2002 έως το 2011 έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 29 δισ. ευρώ στον στρατιωτικό εξοπλισμό της αστυνομίας και μάλιστα σε περιπτώσεις υπεράνω πάσης υποψίας. Λόγου χάρη, το Κιν, μια μικρή πόλη στο Νιου Χάμσιρ, ξόδεψε πάνω από 200.000 ευρώ για να αγοράσει ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας να δηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί για την περιφρούρηση του «φεστιβάλ κολοκύθας της πόλης και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις». Κι όλα αυτά σε μια κωμόπολη όπου είχαν διαπραχθεί μόλις τρεις δολοφονίες στο διάστημα μεταξύ 1999-2012.
Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου