ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: To παιχνίδι των θρόνων και των παραιτήσεων δεν είναι μεταδοτικό

guardian-to-παιχνίδι-των-θρόνων-και-των-παραιτή-386370

«Η αναχώρηση του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας είναι η τελευταία σε μια σειρά από βασιλικές παραιτήσεις στην Ευρώπη, αλλά πόσο μεταδοτικό είναι αυτό το παιχνίδι των θρόνων;» αναρωτιέται ο Ιαν Τρέινορ στον Guardian.

«Ηταν ο οίκος της Οράγγης στην Ολλανδία που καθόρισε την τάση. Ο οίκος των Ουίνδσορ εξακολουθεί να την αψηφά. Η παραίτηση του Ισπανού βασιλιά υπέρ του υιού του φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα μοτίβο μεταξύ των εστεμμένων της Ευρώπης. Σε λιγότερο από 18 μήνες, δύο βασιλιάδες και μια βασίλισσα έχουν παραιτηθεί από τον θρόνο. Αυτή η τάση χτύπησε ακόμη και εκεί που δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη, στο Βατικανό, όταν ο Γερμανός Πάπας Βενέδικτος, γνωστός και ως Τζόζεφ Ράτζινγκερ, έκανε κάτι ανήκουστο επί πολλούς αιώνες. Παραιτήθηκε από την κορυφή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας», γράφει ο Τρέινορ.

«Αν οι παραιτήσεις γίνονται τάση, οι λόγοι που προβάλλονται για αυτές ποικίλλουν. Η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας ήταν η πρώτη από τις πρόσφατες αποχωρήσεις, χρησιμοποιώντας την 200ή επέτειο του ολλανδικού στέμματος πέρυσι τον Ιανουάριο για να το μεταβιβάσει στον γιό της Γουλιέλμο-Αλέξανδρο. Η Βεατρίκη ήταν 75 ετών, και ο απλός λόγος ήταν η προθυμία να δώσει τόπο στους νέους. Λίγους μήνες αργότερα, ο Αλβέρτος Β’ του Βελγίου, 78 ετών, αποχώρησε επίσης από τον θρόνο μετά από μια σειρά από σκάνδαλα και διαμάχες, επιτρέποντας στον γιο του Φίλιππο να αναλάβει», συνεχίζει ο Τρέινορ.

«Και τώρα ήρθε η σειρά του 76χρονου Χουάν Κάρλος να κάνει τόπο στον διάδοχο. Ο λόγος για τον οποίο εγκαταλείπει μετά από σχεδόν 40 χρόνια τον θρόνο φαίνεται πως είναι η κακή υγεία. Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι εστεμμένοι που παραιτήθηκαν βρίσκονται στην ηλικία της συνταξιοδότησης. Οι δημοσκοπήσεις στη Σουηδία δείχνουν ότι η κοινή γνώμη επιθυμεί να κάνει το ίδιο ο Κάρολος-Γουστάβος για να ανοίξει ο δρόμος για την δημοφιλή κόρη του, την πριγκήπισσα Βικτώρια», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Υπάρχει μια μακρά ιστορία βασιλικών παραιτήσεων στην Ολλανδία. Η μητέρα και η γιαγιά της Βεατρίκης παρέδωσαν επίσης το στέμμα τους. Αλλά γενικά στην Ευρώπη, η παραίτηση ενός βασιλιά ήταν ένα σπάνιο γεγονός, αν και αυτό φαίνεται ότι αλλάξει μαζί με τους καιρούς. Αλλά στο ζήτημα αυτό, όπως και σε τόσα άλλα η Βρετανία φαίνεται να διαφέρει πολύ από την Ευρώπη, με την Ελισάβετ Β’ να κλείνει τα 90 σε δύο χρόνια χωρίς να δείχνει καμμία διάθεση να κάνει τόπο στον 65χρονο κληρονόμο της».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου