ΤΟΠΙΚΑ

Χαράτσι και στο στοκ του καφέ

χαράτσι-και-στο-στοκ-του-καφέ-609721

Προβληματισμό και αναστάτωση προκαλεί στους καφεπώλες η νέα βαριά φορολογία που καλούνται να πληρώσουν, για τις ποσότητες του καφέ που έχουν στις αποθήκες τους, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν την ανατίμηση που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου στο συγκεκριμένο προϊόν.

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτηρίζει τη νέα, δυσάρεστη εξέλιξη για τους καφεπώλες ο Βαγγέλης Κοντός, επαγγελματίας του Βόλου, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε στα 1924. Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το νέο μέτρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 29 Δεκεμβρίου και προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση του περιεχομένου της αποθήκης, αφού προηγουμένως δηλωθεί στο τελωνείο.

«Το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει πολύ μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες, διότι δεν θα υπάρχει πλέον ρευστότητα», όπως επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι θα μειωθούν τα αποθέματα και θα υπάρξουν ελλείψεις πλέον. Επιπροσθέτως, η τιμή του καφέ θα εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω της επιβολής 2 ευρώ φόρο στον πράσινο, 3 ευρώ στον εισαγόμενο ψημένο και 4 ευρώ στον νεσκαφέ ανά κιλό.

Ο ειδικός φόρος στην κατανάλωση του καφέ ανά κιλό, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει αύξηση της λιανικής τιμής κατά 25%, με τους επαγγελματίες να ατενίζουν με δέος το μέλλον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός, το κόστος καθίσταται πλέον δυσβάσταχτο για τους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά σε διάστημα ενός τριμήνου, το φόρο που αναλογεί στις ποσότητες του καφέ που έχουν στην αποθήκη, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι η αύξηση της τιμής επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα καφεκοπτεία και λιγότερο τα καφέ.

«Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε» επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος εκτιμά ότι «είναι χτύπημα κάτω από τη μέση τα νέο μέτρο, για το οποίο δεν είχαμε καμία ενημέρωση προηγουμένως».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου