ΤΟΠΙΚΑ

Τεφτέρια και στο ταξί

τεφτέρια-και-στο-ταξί-622822

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης στα ταξί της περιοχής μας, όπου σημειώνεται δραματική μείωση της τάξης του 70% την τελευταία εξαετία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία κάλυψης του αντίτιμου. Οι 310 επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλη τη Μαγνησία, αντιμετωπίζουν με ευαισθησία την κάθε περίπτωση, εξυπηρετώντας, παράλληλα, άπορους οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα, ή ζητούν, αντίστοιχα, πίστωση λίγων ημερών, προκειμένου να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η σημαντική μείωση των οικονομικών δεδομένων σε δεκάδες περιπτώσεις, κυρίως σε νέους ανέργους αλλά και άπορους ηλικιωμένους, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, περιορίζοντας δραματικά τη δυνατότητα χρήσης του ταξί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταπεξέλθουν, αντίστοιχα, στις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί βόλου και των ραδιοταξί, επισημαίνει ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πλέον για τους επαγγελματίες του κλάδου. «Πάντα υπήρχε το φαινόμενο των επιβατών οι οποίοι δεν έχουν χρήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια συμβαίνει όλο και πιο συχνά, και βλέπουμε, παράλληλα, ότι και άτομα μεγάλης ηλικίας χρησιμοποιούν το ταξί ζητώντας μας πολλές φορές πίστωση λίγων ημερών, έως ότου πληρωθούν τη σύνταξή τους» όπως επισημαίνει ο ίδιος. Τα τεφτέρια έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους και στα ταξί, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών «είναι συνταξιούχοι και νεαρά παιδιά που δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, αλλά και ενήλικες οι οποίοι το χρησιμοποιούν λόγω ανάγκης» όπως υπογραμμίζει ο κ. Φιλίππου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι την τελευταία πενταετία δεν εφαρμόζεται το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα στα ταξί, λόγω της κρίσης και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των επαγγελματιών του κλάδου.

«Η κατάσταση δυσκολεύει καθημερινά για όλους κάθε μέρα που περνάει και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το μέλλον» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλη μείωση των εσόδων των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Ο Δεκέμβριος και η περίοδος των γιορτών, γενικότερα, αυξάνει την κίνηση στα ταξί, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Φιλίππου, «στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου παρατηρείται αύξηση των κλήσεων σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν καταβάλλονται οι συντάξεις και ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί η κίνηση του Δεκεμβρίου, λόγω των εορτών».

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, οι επαγγελματίες παραμένουν, με το μέλλον να διαγράφεται θολό και αβέβαιο για όλους, λόγω της ύφεσης που έχει αλλάξει άρδην τα οικονομικά δεδομένα για όλους, ανεξαιρέτως επαγγελματικού κλάδου και κατεύθυνσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου