Στάχτη στα μάτια

στάχτη-στα-μάτια-630059

Η καταρρακωμένη αξιοπρέπεια τους δεν αντισταθμίζεται ούτε με επικοινωνιακά τρυκ, ούτε με πενιχρά φιλοδωρήματα

Στα ουράνια πετάνε από το βράδυ της Πέμπτης οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα φετινά Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα, μετά την υπερκάλυψη του στόχου για πρωτόγεννες πλεόνασμα. Βέβαια αν υπολογίσουν πόσες συντάξεις έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια μετά τις περικοπές και την άγρια φορολόγηση, είτε άμεση είτε έμμεση, τότε θα διαπιστώσουν ότι το ποσό που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό φιλοδώρημα που ίσως έχει και προεκλογική χροιά. Επίσης, μπροστά στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αφαιρεθούν από τις συντάξεις μέχρι το 2019, βάσει των όσων προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, τα 600 εκατομμύρια που θα δοθούν φέτος σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τα επισημαίνουμε όλα αυτά γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα άρχισε ήδη να εκμεταλλεύεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη χορήγηση του χριστουγεννιάτικου φιλοδωρήματος στους συνταξιούχους. Οι κορώνες περί κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα δίχως μέτρο. Τα πολιτικά στελέχη που ψήφισαν την εφαρμογή μέτρων, τα οποία ματώνουν την κοινωνία θα βγουν από τα καβούκι τους και θα αρχίσουν να καμαρώνουν και να κομπορρημονούν μήπως και καταφέρουν να αντιστρέψουν το βαρύ και ασήκωτο, για την κυβέρνηση, κλίμα.

Οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται με απάνθρωπο τρόπο είτε μέσω των περικοπών στις επικουρικές, είτε μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, δεν έχασαν απλώς ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους, με αποτέλεσμα να πασχίζουν τώρα ώστε να επιβιώσουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθάνονται πως έχασαν την αξιοπρέπεια τους και τη δυνατότητα να στηρίζουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους. Να συνεισφέρουν κάθε μήνα στην προσπάθεια των οικογενειών τους να επιβιώσουν στο εφιαλτικό οικονομικό σκηνικό, το οποίο έχουν διαμορφώσει στην ελληνική κοινωνία τα αλλεπάλληλα μνημόνια.

Η καταρρακωμένη αξιοπρέπεια τους δεν αντισταθμίζεται ούτε με επικοινωνιακά τρυκ, ούτε με πενιχρά φιλοδωρήματα. Να τους επιστρέψουν τα κλεμμένα θέλουν οι συνταξιούχοι. Να επιστρέψουν οι συντάξεις τους, τις οποίες ακριβοπλήρωσαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου μέσω της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, στα προ μνημονίων επίπεδα. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια έχει σαν στόχο να τους εξαπατήσει και να τους εφησυχάσει ότι έρχονται καλύτερες μέρες, τη στιγμή μάλιστα που αφενός οι οδυνηρές συνέπειες του τρίτου μνημονίου θα γίνουν αισθητές από τη νέα χρονιά και αφετέρου η φημολογία και για τέταρτο μνημόνιο όλο και φουντώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου